Polarbröd

Från bagarstugan i Älvsbyn till Sveriges tredje största matbrödsproducent. Familjeföretaget Polarbröd är nu inne på den femte ägargenerationen.

Bagargesällen Johan Nilsson var på genomresa i Norrland när han träffade sitt livs kärlek. Kort därefter, år 1897, öppnade han Älvsbyns första bagarstuga och i flera generationer drevs bagerirörelsen vidare i liten skala.

Infrysning av bröd

Det var först under 1950-talet som det som idag är känt som Polarbröd började ta form. Johan Nilssons sonson Gösta Nilssons driftiga fru Greta hade märkt hur svårt det var att beräkna hur många färska bröd som skulle behöva bakas varje dag. För att minska svinnet testade hon att frysa in några bröd. Det visade sig passa Älvsbykakan utmärkt och plötsligt hade världens första djupfrysta bröd skapats.

Satsar på storbageri

Den nya infrysningsmetoden lade grunden för en kraftig expansion av verksamheten och 1972 bildades företaget Polarbröd. Lyckad marknadsföring och succéprodukter som Renklämman och Polarkakan gjorde att företaget snabbt växte ur sina lokaler. Eftersom nästa generation var villig att ta över ansvaret för företaget vågade Gösta Nilsson satsa på ett modernt storbageri.

Polarbröds företagskultur präglades länge av ”learning by doing” och nya idéer testades hela tiden. I efterhand kan man konstatera att det var en förutsättning för företagets starka tillväxt.

Expansion i rekordfart

När Margareta och Kjell Jonsson tog över verksamheten 1985 bestämde man sig för att effektivisera försäljningen och fyra nya produktionslinjer inrättades. Inom loppet av två decennier växte

personalstyrkan från 80 till över 350 personer och försäljningen steg från 46 till 520 miljoner kronor. Det var med alla mått mätt en fantastisk utveckling för vad som hade börjat som en liten bagerirörelse i slutet av 1800-talet.

Sedan 2005 leds Polarbröd av den femte generationen. Koncernen omsätter idag gott och väl en miljard kronor årligen och producerar sammanlagt 38 000 ton färdigbakat bröd varje år.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *