Rudolf Fredrik Berg

I Limhamn utanför Malmö står en skulptur av Rudolf Fredrik Berg (1846–1907). Han var en betydande industriman och den som lade grunden till Limhamns samhälle och kallas därför för ”Limhamnskungen”.

Berg byggde upp två företag som alltjämt är Sveriges ledande inom sina branscher, dels Skånska Cement (nu Cementa), dels Skånska Cementgjuteriet (nu Skanska).

R F Berg var en legendarisk disponent för Skånska Cement 1873–1907. Han byggde upp infrastrukturen i Limhamn och gjorde orten till ett mönstersamhälle. Han grundade cementgjuteriet och var även mycket aktiv i politiskt och ideellt arbete. Berg var djupt religiös och kände ett starkt engagemang för de anställda samtidigt som han motarbetade arbetarnas fackliga organisering. På den sista punkten kom han dock att ändra inställning.

Sveriges första cementfabrik

Skånska Cement grundades 1871 och företaget startade Sveriges första cementfabrik i Lomma 1873. Där fanns lera. Kalksten hämtades från Limhamn. Men detta visade sig vara olämpligt eftersom kalkstenen utgjorde 75 procent av råvaran. I stället startades 1889 en cementfabrik i Limhamn och 1905 lades Lommafabriken ner. Skånska Cement (med växlande namn som Cementa, Euroc och Scancem) kom att förvärva hela den svenska cementindustrin och köptes i sin tur av tyska Heidelberg Cement 1999. Cementfabriken i Limhamn lades ner 1978 och kalkbrottet 1994.

År 1880 började Skånska Cement att i Malmö experimentera med att göra byggkomponenter genom att gjuta sand, sten och cement till betong. År 1887 grundades Skånska Cementgjuteriet som snabbt utvecklades till ett internationellt framgångsrikt byggföretag.

Författare: Företagsamheten

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *