Securitas

1934 fick dansken Erik Philip-Sörensen höra talas om att tre äldre män som drev ett litet bevakningsföretag i Helsingborg ville sälja sin rörelse billigt.

Philip-Sörensen köpte företaget, som då hette Hälsingborgs Nattvakt. 1949 startade han Securitas Alarm – en teknisk avdelning som ansågs nödvändig för att möta konkurrensen från de företag som hävdade att deras säkerhetsteknik kunde ersätta väktare.

1972 samlades alla företag i Erik Philip-Sörensens ägo under det gemensamma namnet Securitas. Logotypen med de tre röda prickarna – som står för ärlighet, vaksamhet och hjälpsamhet – blev snabbt en välkänd symbol.

Securitas AB. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Världens ledande säkerhetsföretag

1989 inleddes, under ledning av koncernchefen Melker Schörling, den internationella expansion som har gjort Securitas till världens ledande säkerhetsföretag. I dag är Securitas det största svenska företaget mätt i antalet anställda över hela världen (över 270 000 personer 2011).

Grunden för företagets framgångar är att det har lyckats skapa rutiner och system för säkerhetstjänster som kan tillämpas på olika marknader runt om i världen. Ett viktigt inslag då Securitas har etablerat sig på en ny marknad – ofta genom att köpa ett befintligt säkerhetsföretag – har varit att höja statusen i bevakningsbranschen. Genom att erbjuda bättre anställningsvillkor och ställa större kompetenskrav på personalen, har kvaliteten på servicen höjts och kunderna har varit beredda att betala ett högre pris.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *