Shopping i Luleå

När brittiskfödde arkitekten Ralph Erskine fick uppdraget att rita en galleria i Luleå såg han chansen att skapa något mer än bara ett ordinärt köpcentrum. Han ville att hela stadslivet skulle kunna fly kylan under vintermånaderna och att byggnaden skulle uppmuntra till möten och samvaro.

Den 27 oktober 1955 kunde så köpcentret, som fick det självförklarande namnet Shopping, invigas. Luleå fick då inte bara Sveriges, utan eventuellt också världens, första moderna inomhusgalleria eftersom Shopping var specialbyggd för ändamålet. Planlösningen var okonventionell då det egentligen inte fanns några traditionella våningar.

Hela byggnaden bestod i stället av ett antal halvplan förbundna med ramper, rulltrappor och trappor som gav intrycket av en labyrint. Mycket av ytorna utgjordes av obehandlad betong och på golven låg cementmosaik.

Modell över Shopping, som ritades av arkitekten Ralph Erskine. Foto: Okänd fotograf/Luleå kommuns bildarkiv. Ovan en av ingångarna. Foto: Diös Fastigheter.

Med dagens mått är Shopping en ganska liten galleria men den utgör fortfarande ett nav i staden. Förutom traditionella butiker hittar man här också ett populärt café och gym. Längst ned låg ursprungligen biografen Spegeln i en sal som kom att kallas Grottan på grund av sin grottlika form. Biografen stängde dock på 1980-talet och den gamla biosalongen byggdes så småningom om till affärslokal.

Olika delar av gallerian har genom åren rustats upp och genomgått ombyggnationer, men Erskines en gång stilbildande skapelse är fortfarande ett ställe där shoppingsugna norrbottningar kan träffas i ur och skur.

En av ingångarna till Shopping till Luleå. Foto: Diös Fastigheter.

Ur Företagshistoria 2021:1

Text: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *