Sif Öberg – produktiv illustratör och designer

Du har säkert sett hennes verk i böcker, tidningar eller ute på stan utan att veta vem som gjort dem. Sif Öberg var en väldigt produktiv illustratör vars arkiv finns hos Centrum för Näringslivshistoria.

Sif Öberg heter en väldigt produktiv illustratör, vars verk många säkert sett utan att veta vem det är som ligger bakom. Hon föddes 1935 i Stockholm och var verksam främst mellan 1957 och 2005. Under 12–13 år arbetade hon som tecknare på DN:s annons­avdelning – därav blev hennes verk väldigt synliga för allmänheten.

Mode var annars hennes specialområdeoch inte bara som tecknare. Hon både ritade och designade mönster för anrika “Stilmönster” som sålde färdiga mönster­blad förpackade i en liten påse med ett vackert tecknat omslag där man såg hur plagget skulle se ut. Under en tid designade hon även egna kläd­kollektioner åt finska Finn Flare som var en konkurrent till Marimekko. Sif drev under några år, med början 1965, även två dam­klädes­butiker som främst sålde kollektionerna hon designade för Finn Flare.

Sif Öbergs första uppdrag kom under hennes sista år på Beckmans. Då tecknade hon denna reklam för butiken Mamselle som låg på Grev Turegatan 10 i Stockholm. Ur Sif Öbergs arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Men hur började det då? Jo, Sif berättar själv att hon som barn älskade att teckna och fick ovanligt goda möjligheter till det då hennes farbror jobbade på tryckeri och kunde ta hem riktigt bra tecknings­papper till henne.

12 år gammal stegade hon sedan in på Konstfack och berättade att hon ville lära sig mer. Där hamnade hon som lärling hos en tecknare och efter att ha avslutat Kungs­holmens kommunala flick­skola ett par år senare började hon på Beckmans. Dit kom hon senare tillbaka som lärare för att fostra en ny generation illustratörer och konstnärer.

Illustration till vänster: Ett underlag till annonsen (bild i mitten) för Guirons kappor. Annons till höger: Sif Öbergs illustration till bilaga i DN. Ur Sif Öbergs arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Åren som fri­lansande illustratör har innefattat allt från mode till instruktioner för rehab­utrustning och böcker om vett och etikett tillsammans med Magdalena Ribbing (som hon lärde känna i hissen på DN då Ribbing jobbade som reporter på tidningen). Hon har också gjort en hel del mindre uppdrag åt privata beställare och bedrivit egen konstnärlig verksamhet. En stor del av Sif Öbergs arbete finns nu samlade i ett arkiv hos Centrum för Närings­livs­historia.

Sif Öberg. Ur Sif Öbergs arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Ur Företagshistoria 2020:1

Text: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *