Signhild Arnegård Hansen och hennes man Michael ville ha mer tid för familjen. Lösningen blev att starta eget. Idag är Svenska Lantchips ett mångmiljonföretag med hela världen som marknad.
Signhild Arnegård Hansen, född 1960, är utbildad till socionom och har under sitt liv arbetat både som lärare och personalchef. Men när Signhild nådde 30-årsåldern stod det klart både för henne och för hennes man att deras liv behövde förändring. Vardagen som småbarnsföräldrar tog mycket kraft och det stöd de behövde ge sin funktionshindrade son var svårt att kombinera med en vanlig anställning.
Startade företag för att frigöra tid
Lösningen blev att starta en egen verksamhet och 1991 grundade paret företaget Svenska Lantchips. Att det blev just chipsproduktion var en ren tillfällighet. Maken Michael hade nyligen besökt Nordamerika och under sin resa kommit i kontakt med ett litet företag som sålde hemlagade potatischips. Både han och Signhild blev förtjusta i idén och trots att ingen av dem hade några egentliga kunskaper om chipstillverkning bestämde de sig för att satsa.
Startade chipsproduktion
Paret var vid den här tiden bosatt i det lilla samhället Ed i Dalsland. Här drog chipsproduktionen igång 1992. Efter två år flyttades produktionen till närliggande Åmål och ytterligare fyra år senare till en fabrik strax utanför Södertälje.
Fabrik i USA
Företaget, som fortfarande har sitt huvudkontor i Södertälje, är numera en stor aktör i chipsbranschen. Under 2012 omsatte företaget en bra bit över 100 miljoner kronor. Tillverkning sker fortfarande i Södertälje, men eftersom företaget säljer sina produkter över hela världen finns numera också en fabrik norra Utah i USA. Signhild Arnegård Hansen och hennes familj bor idag också i USA i delstaten Idaho.
Var ordförande för Svenskt Näringsliv
Vid sidan av det egna företagandet har Signhild Arnegård Hansen även hunnit inneha en rad framträdande styrelseuppdrag, däribland som ordförande för organisationen Svenskt Näringsliv åren 2007-2010. År 2007 tilldelades Signhild utmärkelsen ”Årets Ruter Dam”, ett pris som delas ut till framstående kvinnor på höga chefsposter i näringslivet.
Dela med dig av dina tankar