Sixten Sason

Sixten Sason hette egentligen Sixten Andersson men blev känd under pseudonymen Sixten Sason. Han formgav bland annat symaskiner, hushållsapparater och motorcyklar åt Husqvarna. Men även den berömda Hasselbladkameran.

Sixten Sason (1912–1967) föddes i Skövde som son till en bildhuggare och blev tidigt tekniskt intresserad. Han var skicklig på att göra illustrationer som han sålde till olika motortidningar. Sixten skickade som 15-åring in en ritning till Husqvarna, vilket ledde till att han året därpå fick i uppdrag att rita en motorcykel åt företaget.

Duktig tecknare

På 1930-talet råkade Sixten som värnpliktig flygmekaniker ut för en allvarlig olycka som ledde till långa sjukhusvistelser. Under sjukhustiden utvecklade han sina talanger som tecknare och han gjorde flera visionära illustrationer, bland annat över framtida städer och en Öresundsbro. Sixten hade gått i lära på faderns stenhuggeri, en utbildning som bidrog till att han blev mycket skicklig på att göra modeller i gips och lera.

Saab 92, 1947. Många tyckte den puttrade som en kaffekokare. Bild och text: Wikimedia Commons.

Ritade första Saab-bilen

År 1939 anställdes han som chef för tecknargruppen på flygplanstillverkaren Saab. När företaget efter kriget skulle börja tillverka bilar var det Sixten Sason som ritade ”Ur-Saaben”. Som chefsdesigner för Saabs bilar kom han fram till sin död att vara ansvarig för bilarnas formgivning.

Formgav Hasselbladkameran

Sixten Sason utförde också många uppdrag åt andra företag som frilansande designer. Han formgav bland annat symaskiner, hushållsapparater och motorcyklar åt Husqvarna. För Electrolux formgav han exempelvis kylskåp och utombordsmotorer och han formgav även den berömda Hasselbladkameran.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *