Skaparen av Minecraft – Markus Persson

Minecraft släpptes 2011 och blev snabbt en global succé. Framgången har gjort spelutvecklaren Markus Persson världsberömd och till miljardär efter att han sålde sitt Mojang. Bolaget har fortsatt sin succébana och omsätter fortfarande miljarder.

Markus Persson, även känd som ”Notch”, föddes 1979 i Farsta söder om Stockholm, men växte upp i Edsbyn i Hälsingland. Redan i tidiga år visade han ett stort intresse för dataspel och som sjuåring började Marcus att programmera på sin pappas Commodore 128. Ett år senare, bara åtta år gammal, hade han producerat sitt första spel.

Började som spelutvecklare

Markus Perssons professionella karriär började på spelsajten King.com där han jobbade som utvecklare. Det var nu, vid sidan av sitt arbete på företaget, som han började utveckla det som senare skulle bli spelet Minecraft.

För att kunna fortsätta utveckla spelidén valde Markus Persson tillsammans med Jacob Porsér i början av 2009 att starta företaget Mojang. Markus Perssons vision var att skapa ett spelföretag som skulle växa från grunden utan extern hjälp.

Populärt spel

Den 17 maj 2009 släppte Mojang Alfa-versionen av Minecraft. Spelet, ett äventyrsspel med olika världar som användaren själv bygger upp genom virtuella block och där spelaren har stor kontroll över hur världarna utformas, blev snabbt populärt. Fram till 2011 sålde spelet i över 1 miljon exemplar. I samband med lanseringen valde Markus Persson att avsluta sin anställning på King.com för att satsa all sin tid och energi åt sitt nya företag.

Bildkälla: Wikimedia Commons.

33 miljoner sålda exemplar

Minecraft räknas idag som ett av världens populäraste spel. Den färdigutvecklade Beta-versionen, som släpptes den 18 november 2011 efter två års utvecklingsarbete, räknas med sina 33 miljoner sålda exemplar (2013) till ett av tidernas mest framgångsrika spel. Framgången har gjort Markus Persson till en av de mest välkända personligheterna inom spelvärlden. Mojang hade 2012 en omsättning på över 1,5 miljarder kronor.

Uppköpta av Microsoft

Den 15 september 2014 köpte Microsoft Mojang för 2,5 miljarder dollar, nästan 18 miljarder kronor. I och med affären lämnade de tre grundarna bolaget. Efter uppköpet av Microsoft har spelsuccén inte mattats av. Tvärtom. Bolagets årsredovisning för det brutna verksamhetsåret 2015/2016 visar att Mojang drog in 3,8 miljarder kronor och ett resultat på 1,7 miljarder kronor.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *