Stadium – över 30 år av rörelse

Historien om Stadium tog sin början när bröderna Ulf och Bo Eklöf bestämde sig för att bli bäst på sport och sportmode. Drivna av en enorm energi och entreprenörsanda, vände upp och ner på allting vad traditionell sporthandel hette. 2017 fyllde en av Europas största sportkedjor 30 år.

De två bröderna växte upp i Norrköping där deras föräldrar ägde Holmstad Livs, en av stadens första snabbköpsbutiker. Det var också från föräldrarna som de fick sitt idrottsintresse med bland annat slalom och tennis.

År 1974 – när Ulf bara var 22 år och studerade på Handelshögskolan i Göteborg – köpte han sportbutiken Spiralen Sport i Norrköping. Två år senare anslöt sig den yngre brodern Bo och tillsammans nådde de stora framgångar med butiken. Under 1970- och 80-talet var sporten glödhet med namn som Stenmark och Borg samtidigt som modet kom in i sportkläderna. Det var en bra tid att äga sportbutik helt enkelt.

Bröderna Eklöf, längst till vänster på nedersta raden. Bildkälla: Stadium.

Men bröderna Eklöf vill vidare och 1983 köpte man Race Marine butiken i Stockholm city. Butiken blev en succé och från 1985 och framåt köpte bröderna upp ett flertal märken och butiker för att 1987 grunda Stadium. Den första butiken öppnades på Sergelgatan och premiären blev hysterisk med ordnings-vakter, Stenmark-autografer och en dagskassa på 1,6 miljoner.

De löparbanor som idag möter kunderna i alla Stadium-butiker kom till som en lösning på att lokalen på Sergelgatan hade en så liten entrébutik. Redan där fanns även inredningen med plintar, bockar och ribbstolar, och estetiken från amerikanska sporter med.

Bröderna Bo och Ulf Eklöf på 2010-talet. Foto: Stadium/Peter Holgersson Runpix.

I dag är Stadium en av Europas största sportkedjor, med 160 butiker i Sverige, Finland och Tyskland samt näthandel i samtliga tre länder.

Text: Bodil Hasselgren, 2017

Milstolpar i Stadiums historia

1987 Första Stadiumbutiken, Sergelgatan i Stockholm.

Stadium in i 2000-talet

2000 Den första butiken utanför Sverige öppnades i köpcentret Fisketorvet i Köpenhamn.  Första Stadiumbutiken utanför Sverige.

2001 Nästa steg blev Finland, med en första butik i Forum i centrala Helsingfors.

2005 Ikano blir ny delägare och äger 25 % av Stadium. Stadium delar för första gången ut aktivitetsväskor, en väska fylld av aktivitet, till förstaklassare runt om i landet. Årligen delas cirka 4 500 väskor ut.

2006 Stadium inviger centrallagret i Norrköping.

2007 Stadium fyller 20 år och öppnar första storbutiken. Stadiums 20-årsjubileum firas med den första online-butiken, stadium.se.

2009 Den första Stadium Outlet öppnar samt nya nätbutiker i Danmark och Finland. Gustaf Öhrn tillträder som ny VD och ersätter Ulf Eklöf.

2012 Stadium firar 25-årsjubileum

2013 Stadium hållbarhetsrapporterar för första gången.

2017 Stadium lanserar tjänsten ”Order in store” som tillgängliggör det totala sortimentet för kunden. Koncernen har växt till närmare 170 butiker och 3 500 anställda. Cirka 100 000 barn och ungdomar har hittills aktiverats på Stadium Sports Camp.

2019 Stadium instiftar och delar ut det nya Fair Play-priset på Idrottsgalan. Stadium Outlet öppnar två fysiska butiker i Norge, en i Kristiansand och en i Moss.

2020 Stadium Sports Camp firar 25 år men ställs in på grund av Covid-19 med sikte på 2021 då också e-sport tas in i programmet. Stadium-koncernens nya robotlager tas i fullt bruk för att möta den ökade e-handeln.

Fakta ovan kommer från Stadiums hemsida.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *