Stadsguiden: Härnösand

I Härnösand har du nära till det mesta. En promenad i stadskärnan bjuder på allt från byggnader i nyklassicism till modern arkitektur. I dag fyller fler småföretag och tillväxtsatsningar den mer än 400 år gamla staden med ännu mera liv.

Dwt första som möter en besökare i Härnösand är ståtliga gamla byggnader som landshövdingens residens och det vackra rådhuset från 1700-talet. I stadsparken reser sig domkyrkan som en mäktig gräddbakelse med det närliggande Sambiblioteket som en modern och effektfull kontrast.

Men idyll ensamt bygger ingen framtid. Härnösand är staden som lagt om kurs och söker nya vägar. Flera nya företagsetableringar ger en välbehövlig injektion och citykärnan håller på att stöpas om. Hela centrum med det som tidigare var gallerian Prisma förtätas med fler restauranger, mötesplatser och bostäder. Butiker flyttar till bättre lägen och ska bli mer upplevelsebaserade.

På bara tio år har Härnösand blivit en småföretagarstad. Kommunens tillväxtchef Uno Olsson beskriver ett målmedvetet och långsiktigt arbete med en kedja av insatser för att göra staden attraktiv för olika etableringar. En verklig uppstickare är Hernö Gin, destilleriet som satt Härnösand på världskartan. Sedan den första flaskan såldes 2012 har företaget fått flera utmärkelser. Ginbränneriet i Dala har byggts ut flera gånger och är ett populärt besöksmål.

Läget vid Höga kusten är en central pusselbit i Härnösands utveckling. Investeringssamarbetet High Coast Invest vänder sig till utländska företag för att visa vad regionen har att erbjuda. Inom besöks näringen har tidigare spretiga turistsatsningar ersatts av samarbete mellan kommunerna längs kusten. Sommartid gör Birka Cruises sex stopp i Härnösand på sin resa längs den vackra kuststräckan.

Höga Kusten. Skärmdump: hogakusten.com

Den som promenerar ut från centrum, längs hamninloppet, hittar snart en tegelbyggnad som i sig symboliserar stadens utveckling. Tobaksfabriken med sitt karaktäristiska höga torn lades ned på 1990-talet men har på senare år fått nytt liv. Det är på »Tobaks« som företagaren och småbarnspappan Anders Sandlund, tidigare bosatt i Umeå, hittat det stora i det lilla. Väskföretaget Sandlund Hossain är granne med ett antal andra företag och ett företagshotell. När Anders Sandlund ska sammanfatta hur det är att vara företagare i Härnösand lyfter han fram att beslutsvägarna är korta. Han beskriver en vardag där det är enkelt att både ha familj och jobba. Plus då att miljön i den gamla fabriken tillför någonting extra.

Nära Tobaks på Fiskaregatan ligger Absolicon som tillverkar solfångare. Företagets vd Joakim Byström var bara elva år när han konstruerade sin första solfångare och på den vägen är det. Han vill genom ny teknik inom solenergi förändra världens energiförsörjning från fossila bränslen till förnyelsebar energi.

Hur är då läget med de skolor och myndigheter som traditionellt haft stor betydelse för staden? Det sved ordentligt i stadens hjärta när Mittuniversitetet lades ned för att enbart finnas i Sundsvall och Östersund. Många blev arga och sårade, inte minst hedersdoktorn Thorbjörn Fälldin. Den gamle statsministern skickade med buller och bång tillbaka sin doktorshatt till dåvarande utbildningsministern Jan Björklund.

Numera har SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, sitt huvudkontor i universitetets gamla lokaler. Fler myndighetssatsningar ska det bli. Ett av de senaste exemplen är Skatteverkets kommande etablering av sitt arkiv, där Härnösand valdes för att det finns kompetens och lämplig mark på orten.

1. Residenset

STORA TORGET

Uppfört 1790 och ett av de tidigaste exemplen på nyklassicism i Sverige. Arkitekter var Olof Tempelman och Carl Fredrik Adelcrantz. Kostade stadens borgerskap stora pengar och ett tegelbruk startade för att göra byggnationen möjlig.

2. Konsthallen

STORA TORGET 2

Uppförd 1863 med A T Gellerstedt som arkitekt. Qvistska samlingen, donerad till staden av syskonen Qvist, innehåller inhemsk och internationell konst av hög klass. Huset har genom åren haft olika funktioner, som bibliotek och polisstation.

3. Sambiblioteket

UNIVERSITETSBACKEN 3

Sticker ut som nyskapande och vacker byggnad på en sluttning med utsikt över stadsparken. Invigt 2000 med Hans Tirsén som arkitekt. Här finns även kommunens tillväxtcentrum.

4. Rådhuset

STORGATAN 30

Uppfördes 1786–91 parallellt med Residenset och med samma arkitekter. Ursprungligen Norrlands första gymnasium. Pampig entré med en rotunda med tolv doriska kolonner.

5. Nybrogatan 1

Bank- och bostadshus uppfört 1897–99. Här har det klassiska Härnösandscaféet Wirströms återuppstått sedan en driftig kvinna från Syrien etablerat sin verksamhet där.

Kartguide över Härnösand. Illustration: Lotte Kölare.

6. Mellanholmen

Kultur och teknik samsas på den lilla holmen i centrala Härnösand. Teaterhuset (invigt 1971) har vacker utsikt mot Nattviken. Technichus (uppfört 1962) var tidigare bibliotek och är numera ett vetenskapligt centrum för alla åldrar.

7. Tobaks

FISKAREGATAN

Fabriksbyggnad vid hamninloppet som med sitt resliga torn blev ett landmärke för fiskare och sjöfarare. Uppfört 1906–14 med Torben Grut som arkitekt. Fabriken tillverkade snus, fi nare cigarrer och cigaretter fram till 1997. I dag har nya företag flyttat in. Solfångartillverkaren Absolicon finns på samma gata.

8. Murberget

Klassiskt friluftsmuseum, landets näst största efter Skansen. Du kan besöka gamla byggnader från Härnösand med omnejd och sommartid finns aktiviteter för alla åldrar. Länsmuseet Västernorrland, invigt 1994, ligger granne.

9. Hernö Gin

DALA

Gindestilleriet ligger naturskönt och har satsat på ett populärt besökscentrum för turister och andra intresserade.

10. Högakustenbron

Mäktig hängbro över Ångermanälven. Den är 1 810 meter lång och sträcker sig från Veda i Härnösand till Hornö i Kramfors kommun. 40 meter segelfri höjd. Bron invigdes av kungen 1997.

Ur Företagshistoria 2020:2

Text: Margareta Holmqvist

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *