I Karlstad möts besökaren av kaffedoft från Löfbergs redan på stationen. Förutom kaffet har läget vid Vänern och Klarälven satt sin prägel på staden. Precis som »Sola«, hockeyn, familjeföretagen – och så Fröding förstås.
Den värmländska staden fick sina stadsprivilegier 1584 och sitt namn efter Karl IX. Närheten till vatten fick fart på handeln och 1847 grundades familjeägda fraktkoncernen Ahlmarks, än i dag verksamt och med eget sjuvåningshus på Drottninggatan, det så kallade Ahlmarkshuset.
Vid sekelskiftet växte flera industrier fram. Karlstad Mekaniska Werkstad göt klockan till domkyrkan, byggde ångbåtar, turbiner och massa- och pappersmaskiner och satte med sin teknik Karlstad på världskartan. I dag är verksamheten en del av finska Valmet. Under 1800-talet försåg även sågverk, glasbruk, tobaksfabriker och bryggerier invånarna med produkter och arbetstillfällen. Det var också vid denna tid som J.P. Nyström startar piano- och orgeltillverkning och blev kunglig hovleverantör. Företaget AB B. Bergson & söner blev så småningom en av landets största konfektionsfabriker för dam- och herrkläder. Familjeägda Nya Wermlands-Tidningen försåg Karlstadsborna med nyheter, i dag ingår tidningen i en mediekoncern. 1906 var det så dags för kaffet – då grundades rosterosteriet Löfbergs Lila, även det familjeägt och ett av få företag som lyckats varumärkesskydda en färg.
Hockeyspelarna i Färjestad spelar inte längre i lila, men väl i Löfbergs arena.
I dagens Karlstad finns många teknik- och it-bolag, liksom innovationsklustret Compare och världsledande CTF, Centrum för tjänsteforskning, som är del av Karlstads universitet. Och på Älvgatan 1 har värmlänningen Lars Wingefors slagit ned bopålarna för sitt gamingföretag Embracer, med 9 000 anställda i över 40 länder.
95 000 människor bor i dag i kommunen som även fått pris som Årets arkitekturkommun. Senast för ett Londoninspirerat bostadsområde i Inre hamn, där också Löfbergsskrapan rostar sina bönor. Men liksom många andra svenska städer har Karlstad härjats av bränder, den senaste 1865 då 237 av 241 hus och gårdar brann ned. Få äldre byggnader finns därför kvar. Ett undantag är trähusen i kvarteret Almen vid Älvgatan, och ett annat är Karlstad Mekaniskas gamla industribyggnader i kvarteret Gjutaren på Herrhagen – nu hem för bland annat Nöjesfabriken där man kan spela bowling och gå på konsert. En annan anrik byggnad är Sandgrund, på 1960-talet en populär restaurang med lockande läge på en udde vid Klarälven. På 1970-talet blev Sandgrund danspalats med dans till de värmländska dansbanden som Sven-Ingvars. Sedan 2011 är Sandgrund den folkkäre Lars Lerins konsthall – ett riktigt dragplåster för besökare till stan.
Och så var det ju Gustaf Fröding, poeten som skaldade vackert men olyckligt, vars barndomshem Alsters herrgård i dag är utflyktsplats. Och »Sola«. Som egentligen hette Eva Lisa Holtz, född 1739 och ägare till Carlstads Gamla Gästgiveri, där Mitt i City-gallerian ligger i dag. Hennes goda humör gjorde henne känd som »Sola i Karlstad«. Sedan kommunen på 1960-talet köpte rättigheterna till en sol som ritats av tecknaren Lasse Sandberg, Lilla spöket Labans pappa, är just solen Karlstads symbol. Den syns inte minst på stadsbussarna. Den soliga Eva Lisa Holtz står staty utanför stadshotellet och smyckas ofta med blomsterkransar.
1. Wermland Opera
MALMTORGSGATAN 2
Vackert läge vid Klarälven. Invigdes 1975. Byggnaden, ritad av Johan Axel Anderberg, är från 1893. Nyskapande originella uppsättningar, Wagner och musikaler.
2. NWT, Nya Wermlands-Tidningen
VÅXNÄSGATAN 20
Grundad 1837. Familjeägd mediekoncern med 14 olika lokaltidningar och eget tidningshus, NWT-huset, i kvarteret Härolden. Tar emot studiebesök.
3. Sola i Kallsta-statyn
HÖRNET KUNGSGATAN / SANDBÄCKSGA TAN, VID ELITE ST ADSHOTELLET
Värdshusägarinnan Eva Lisa Holtz, med det omvittnat goda humöret, tolkad av skulptören Herman Reijers.
4. Frimurarlogen och Fredsmonumentet
STORA T ORGET, TINGVALLAGATAN 15
Unionen mellan Sverige och Norge upplöstes i Karlstad. Frimurarlogen är platsen där Karlstadskonferensen ägde rum, de förhandlingar som ledde till unionsupplösningen. Ett minnesmärke i form av en staty skapad av Ivar Johnsson finns på Stora torget.
5. Löfbergs rosteri och kaffebar
TOLAGSGATAN 1
Familjeföretaget Löfbergs, startat av bröderna Anders, John och Josef Löfberg 1906. Här kan du gå på kaffeprovning och guidad visning.
6. Inre hamn
Fem minuter från centrum. Vid sekelskiftet en brusande handelsplats och viktig knutpunkt där fartyg skeppade olja, kol och andra varor. I dag är det besöksbryggor och restaurangtätt längs kajerna.
7. Kvarteret Gjutaren, Herrhagen
VERKSTADSGATAN
Här fanns Karlstad Mekaniska Werkstads verkstäder till och med 1949, då flytten gick till ett nytt gjuteri sydöst om Lamberget. Global export av massa- och pappersmaskiner redan före första världskriget. I dag är kvarteret hemför bland annat kulturföreningar och Nöjesfabriken.
8. Alsters herrgård
8 KILOMETER ÖSTER OM KARLST AD. FRÅN E18 FINNS SKYLT MÄRKT »ALSTERS HERRGÅRD«
En vacker 1700-talsherrgård med utsikt över Vänern där en av Sveriges mest folkkära diktare, Gustaf Fröding, föddes år 1860. Herrgårdens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden då Alsters kvarn fanns här. Visningar, föreläsningar, konferenser, galleri, restaurang och café.
9. Mariebergsskogen
TA BUSS LINJE 12 FRÅN ST ORA T ORGET TILL ÄNDHÅLLPLATSEN
Karlstads stadspark och friluftsmuseum. Här finns även Naturum Värmland. I maj 1967 spelade Jimi Hendrix i Mariebergsskogen, »Världens sensationellaste rockband«, enligt annonsen. Så sent som 2010 gav Beach Boys konsert här, tillsammans med Sven-Ingvars. Öppet alla dagar, året om, fri entré.
Ur Företagshistoria 2022:2
Text: Carin Hedström
Illustration: Lotte Kölare
Dela med dig av dina tankar