Stadsguiden: Kiruna

Först kom företaget, sedan byggdes staden. LKAB är orsaken till att själva Kiruna finns. Under stadens 120 år har både turism och rymdforskning kommit till. Men än dominerar gruvan. Så pass att staden nu flyttas.

Kiruna räknar 1900 som sitt födelseår. Då blev de första gruvarbetarna bosatta där. Då föddes stadens första unge, en flicka som även hon döptes till Kiruna. Då blev Hjalmar Lundbohm, sedermera stadens store son och starke man, LKAB:s första disponent.

LKAB grundades dock 1890 av Robert Schough. Avgörande för företagets framgång var järnvägen, Malmbanan, som knöt samman Luleå med Gällivare, Kiruna och 1903 även Narvik. Sedan gick det fort. 1910 hade staden 7 500 invånare.

Redan från början präglades Kiruna av entreprenörskap, småföretagande och nybyggaranda. Först när första världskriget stod för dörren blev LKAB en arbetsgivare av mått, innan dess liknade det mer en beställningsverksamhet med underleverantörer.

Kompetens var nu som då en nyckel- faktor och redan 1909 startade LKAB-ledningen Kiruna Praktiska Ungdomsskola, som blev modell för hela Sveriges yrkesskolesystem. Den försörjde inte bara bolaget utan hela bygden med duktiga mekaniker.

Depressionsåren som följde på första världskriget ersattes av en högkonjunktur där den koncentrerade och högkvalitativa Kirunamalmen blev hett eftertraktad. Efter andra världskriget växte det fram ett antal större företag ur det myller av entreprenörer som jobbade åt LKAB, som i sin tur närde underleverantörer i flera led. Ur detta tekniska kunnande, norrskenet och de vida vidderna växte rymdteknik och databolag fram under 1970- och 80-talen. Satellitbilder, GPS-teknik, avancerade testmiljöer och simulatortjänster.

Arild Vågen. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Klimatet har också gjort Kiruna till fordonsindustrins favorit när det gäller tester för vinterväglag. Den andra stora näringen för Kiruna kommun, turismen, har lika långa anor som malmbrytningen. När Svenska Turistföreningen, STF, köpte Malmbanans bostäder efter järnvägsbygget 1903 grundlades det som i dag är Abisko Turiststation. Sedan dess har STF byggt ett nät av vandringsleder och stugor i fjällen.

Även forsränning i Torne älv har körts mellan Jukkasjärvi och Vittangi sedan 1905. En dödsolycka 1956 satte stopp för verksamheten men på 1980-talet blev forsränning i gummibåtar åter en populär attraktion. Jukkasjärvis hembygdsgård blev ett nav för upplevelseturism med fjällfiske, forsränning och bastuakademi. Ur detta utvecklades det nu världsberömda ishotellet. Och precis som gruvan, göder ishotellet och fjällturismen mängder av småföretag inom upplevelseindustrin, både vad gäller kultur och friluftsliv.

Den ultimata förlängningen av Kirunas näringsliv – högteknologi och upplevelseturism – kan sammanfattas i företaget Spaceport Swedens planer på rymdturism, som var i ropet för några år sedan. 2015 skrevs det på bolagets sajt att man »snart« kan boka biljett för att se jorden från rymden, men sedan dess verkar inte mycket ha hänt. Å andra sidan har Kiruna en del att stå i här på jorden. En hel stad håller på att flyttas undan bygdens livsnerv, malmådern.

1. LKAB

Loussavaara Kirunavaara AB är själva anledningen
till att Kiruna grundades och drivkraften i
det mesta som rör sig i staden. Bolaget har 4 300
anställda och producerar 80 procent av EU:s järnmalm.
Det omsätter enligt senaste årsredovisningen
31,3 miljarder kronor. 2019 gav LKAB statskassan
6,1 miljarder i aktieutdelning. Huvudkontoret ligger
på KIIRUNAVAARAVÄGEN.

2. Nybergs mekaniska

MALMVÄGEN 32

Startades 1947 av Edvard Nyberg i ett garage
i arbetarkvarteren. Blev snabbt en uppskattad
underleverantör till LKAB och är i dag en koncern,
NMV Group, som utvecklar fordon och maskiner
för olika typer av gruvdrift och har verkstäder i
Kiruna, Piteå och Luleå.

3. Rönnquist & Wettainen

LASTVÄGEN 33

Verkstadstekniskt bolag som startade 1964 och
utvecklar både produkter och metoder för gruvbrytning.
I dag en del av GMK-koncernen. Äger
tillsammans med Nybergs mekaniska Kiruna
Wagons, som tillverkar malmjärnvägsvagnar.

Kartguide över Kiruna. Illustration: Lotte Kölare.

4. Kiruna praktiska ungdomsskola

LINNÉSTIGEN 4

Sveriges första yrkesskola där teori och praktik varvades i fyraåriga hantverksutbildningar för pojkar och flickor. Startades 1909 och blev modell för hela landets yrkesskolesystem. Den kommunala gymnasieskolan Hjalmar Lundbohmskolan har sitt ursprung i KPU och ligger på samma plats, nedanför kyrkan. Illustrationen är en avbild av ett porträtt målat av Eva Bonnier 1892.

5. Rymdhusen

ÖSTERLEDEN 15–21

I stadsdelen Lombolo samlades den nya mjukvaruindustri som växte fram ur mekaniken på 1980-talet och som ledde till rymdforskningen på Esrange. Ett exempel är företaget Satellitbild (numera nerlagt) som upptäckte och avslöjade Tjernobylolyckan 1986. Här ligger dataföretag som CGI och Metria, men också Lantmäteriet, Rikspolisstyrelsen, SVT och SR.

6. Kiruna Bokhandel

MESCHPLAN 3

Startades 2011 av föreningen KirunaTidningen och ligger mittemot anrika smyckes-, slöjd- och hantverksbutiken Carl Wennbergs. Kiruna har alltid haft ett rikt kulturliv och är Sveriges föreningstätaste kommun. Redan Hjalmar Lundbohm samlade kultureliten kring sig; arkitekten Gustaf Wickman som ritade kyrkan, Prins Eugen, Bror Hjorth och Albert Engström hörde till vänkretsen.

7. Ice hotel

MARKNADSVÄGEN 63, JUKKASJÄRVI

Jukkasjärvis världsberömda ishotell grundades 1989 av Yngve Bergkvist. Nu finns även isrum i en lada sommartid, förutom stugboende och en mängd turistaktiviteter som hundspann, isskulptering, höghöjdsbanor och bastubad. Hotellet har också franchisebarer runt om i världen där bardisk och glas görs i is. De exporterar också is till olika evenemang.

Kartguide över Kiruna. Illustration: Lotte Kölare.

8. JTM Produkt AB

MARKNADSVÄGEN 202, JUKKASJÄRVI

Mekanisk verkstad som utvecklat industrimaskiner inom hydraulik sedan 1985. Grundaren Per-Olof Karlsson uppfann även slingpumpen, en mekanisk vattenpump som drivs enbart av vattnets egen rörelse. Målgruppen var stugägare, men pumpen har spridits till utvecklingsländer världen över. I dag har Per-Olof Karlsson sålt JTM Produkt och driver i stället bolaget Biosling med slingpumpen och andra miljöinnovationer.

9. LTH

STÄLLVERKSVÄGEN 29

Last och Terräng Häggroths traktor AB är exempel på en av alla leverantörer till LKAB som vuxit till att bli stora arbetsgivare. Företaget startades 1989 av Lennart Häggroth och hade vid millennieskiftet 20 anställda. Enligt senaste årsredovisningen var siffran 338. Företaget har vuxit till en koncern som sysslar med transport, fastighetsförvaltning och viltkött.

10. SSC Esrange rymdstation

ESRANGEVÄGEN, JUKKASJÄRVI

1972 startades Rymdbolaget, som äger och driver Esrange. I dag heter det SSC, Swedish Space Corporation, och finns i nio länder på tre kontinenter. Bolaget levererar världsledande rymdteknik, satellit- och avfyrningstjänster och samarbetar nära den europeiska rymdmyndigheten ESA. De har också högteknologisk test- och simulatorverksamhet för rymdförhållanden.

 

Ur Företagshistoria 2020:4

Text: Ulrika Fjällborg

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *