Stadsguiden: Kungälv

Kungälv är en historisk bo- och handelsplats, strategiskt placerad på stranden där Nordre Älv sticker av från Göta Älv. Det är också en ort som genomgått många förändringar under århundradena.

På Fästningsholmen i älvmynningen möttes de tre nordiska kungarna redan 1101, enligt Snorre Sturlassons skrifter. I flera hundra år krigade de nordiska länderna om Kongahälla, som blev Kungälv under 1500-talet, och staden har varit norsk och dansk, men sedan freden i Roskilde 1614 är den svensk. På 1600-talet flyttades den från Kongahällas ursprungsläge till strax nedanför fästningen Fars Hatt, och därifrån har den vuxit mot nordväst. Ta ett skutt över till norra stranden och du står på Gamla torget med rådhuset och Kungälvs kyrka från 1600-talet. I dag är platsen fridfull, men förr var torget stadens centrum.

Kungälv var länge en jordbruksbygd, med lokal produktion för lokal konsumtion. Ända fram till 1930-talet var odling den främsta näringen. Först i slutet av 1800-talet passerade antalet invånare 1 000. Från Gamla torget löper pittoreska Västra gatan norrut. Fram till helt nyligen var den stadens främsta affärsgata, med en miljö som tagen ur Elsa Beskows saga om tanterna och farbror Blå. Fram till 1957 när Strandvägen byggdes, var detta en del av Riksväg 2, genomfartsleden upp till Norge. På 1960-talet kom E6:an och Nordre Älv-bron och ledde trafiken helt utanför stadskärnan. Under decennierna har Kungälvs centrum förflyttats åt nordväst; till Ytterbyvägen/Nytorget, vidare till Vita fläcken. Så sent som för ett år sedan, 2019, invigdes nya Kongahällacentret och Resecentrum, strax intill E6:an.

Carl Leopold Berggren år 1902. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Industrialiseringen av staden startade 1875 med Kungälvs glasbruk på Nordre Älv-stranden. Det grundades av göteborgaren och grosshandlaren Carl Leopold Berggren, som dock sålde det till Surte glasbruk 1913. 1888 startade Berggren nästa stora industriföretag i Kungälv; Göteborgs Kex, strax intill glasbruket. När glasbruket lades ner 1956 expanderade kexfabriken över hela tomten. I 150 år var »Kexen« Kungälvs stora privata arbetsgivare, men i höstas lades den numer Orkla-ägda fabriken ner. Nu planeras för en trivsam stadsdel med bostäder, strandpromenad, restauranger och caféer.

Sedan 1970-talet har Kungälvs näringsliv gått från få stora industrier till många små. I dag är det en utpräglad småindustristad. Industriområdena har vuxit fram i ytterkanterna, Ängegärde österut på 1970-talet, på 1980- och 1990-talen Rollsbo som i dag binder ihop Kungälv med Ytterby där järnvägen mellan Göteborg och norra Bohuslän går. Nu växer Solbräcke fram norrut längs Karebyvägen. Som industrierna ersatt jordbruket, kan man skymta tendenser att fastigheter och besöksnäringen växer i framtiden, mycket tack vare närheten till Göteborg.

1. Fästningsholmen/Gamla torget

Bohus fästning är en stark symbol för stadens varumärke samt en given turistattraktion. I fästningen arrangeras olika kulturevenemang. Här låg staden fram till 1700-talet, då Östra och Västra gatan började byggas nedanför Fontinberget som utlöpare på var sin sida av stadens handelsplats Gamla torget. Sedan 1956 huserar anrika Hotell Fars Hatt på Gamla torget

2. Västra gatan

Den centrala affärsgatan sedan 1700-talet. På sluttningarna upp mot Fontin odlades grödor som såldes på torget och i affärerna. På 1960-talet byggdes varuhusbyggnaden Klocktornet (Västra gatan 57), med parkeringsgarage. Varuhuset Epa följdes av Tempo och Åhléns. Här ligger också stadens biograf, Trappan. Sedan Kongahällagallerian invigdes har Västra gatan förlorat affär efter affär. Klocktornet ska ersättas med bostäder.

3. Glasbruk

STRANDGATAN 1

1875 startades Kongelfs glasbruk av Carl Leopold Berggren från Göteborg. 1913 sålde han det till Surte glasbruk, som även tog över både personal och materiel från värmländska Liljedals glasbruk 1917. Liljedahl gav namn åt det område där kommunhuset ligger. Glasbruket lades ner 1956, men värmlänningarnas sport, bandy, fortsatte vara stor i Kungälv.

4. Göteborgs Kex AB

STRANDGATAN 1

2019 flyttade Orkla tillverkningen vid stadens mest kända fabrik och största privata arbetsgivare, Göteborgs Kex, till Baltikum. Företaget grundades 1888 av glasbruksägaren Berggren, vars hustru var från England, och skotska kextillverkare från Glasgow. Produkterna transporterades med ångbåt på Nordre älv till Göteborg och vidare ut i världen. 1979 köptes familjeföretaget av Marabou. Företaget lyckades också förvandla kasserade varor till en turistattraktion: Den som inte besökt »Bräckboden « har inte varit i Kungälv.

5. ABC-fabriken

FONTINVÄGEN 52–58

1909 startade Ivar Claesson och hans bror Aktiebolag Bröderna Claesson, ABC-fabriken, på Fontinbergets sluttning. Kungälvs tredje stora fabrik, som tillverkade sportutrustning, Triss-båtar och tält, var stadens största arbetsgivare i decennier. När Ivar Claesson dog 1965 fanns ingen som tog över och i mitten av 1970-talet såldes företaget till Jofa och fabriken lades ner. I dag ligger här bostadshus.

6. Nytorget

På 1890-talet hade Kungälv under 1 000 invånare. När Nytorget kom till på 1950-talet bodde runt 4 000 personer i Kungälv – 20 år senare över 12 000. Här står stadens monument: trekungastatyn, och tillsammans med busstationen bildade torget den centrala knutpunkten vid sidan av handelsstråken. Busstationen har flyttat till Kongahällacentret vid E6:an, men torghandel bedrivs fortfarande på Nytorget.

7. Kongahälla/Vita fläcken

Stadens nybyggda köpcentrum och Resecentrum in vigdes 2018/19. Namnet Vita fläcken är annars talande. Här låg gymnasieskolan, men i övrigt ingenting tills Ica Kvantum byggdes på 1980-talet. När gymnasieskolan rivits tvistades länge om platsens öde. Nu samsas butiker med bostäder och ett 23-våningshotell ritat av Gert Wingårdh planeras.

Kartguide över Kungälv. Illustration: Lotte Kölare.

8. Industriområdena: Ängegärde/Rollsbo/Solbräcke

BULTGATAN 31

Under 1970-talet etablerades Ängegärde industriområde österut, under 1990-talet kom Rollsbo industriområde nordväst och nu växer Solbräcke fram norrut längs Karebyvägen. Mediatec. Bolaget visar stadens utveckling. Det startade som en radiohandlare i en källare på Västra gatan på 1960-talet. I dag producerar de tv-sändningar och storbilds event, är störst i Europa, en av jättarna på världsmarknaden i sin nisch. Företaget ägs av amerikanska NEP Live Events och är en av de stora arbetsgivarna.

9. Swedish Match

ROLLSBOVÄGEN 45

Snusfabriken invigdes 2003. Här låg tidigare gärden och ängar. Kungälvs strategiska läge gynnar industrietableringar: svänger du av E6:an vid Rollsbomotet är du framme på två minuter.

10. Ica Rollsbo

TRUCKGATAN 15

Ica har sitt centrallager för Västsverige i Rollsbo. Dessutom finns företagets reklamproduktion här, vilket räknas som Sveriges största inhousebyrå, med 200 anställda.

Ur Företagshistoria 2020:1

Text: Ulrika Fjällborg

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *