Stadsguiden: Strängnäs

»Mälardalens pärla«. Flera platser kan aspirera på den titeln, men frågan är om inte Strängnäs vinner den matchen. Den som anländer sjövägen möts av den ståtliga domkyrkan där den tronar över den gamla stadsdel som definierar kommunen.

I Strängnäs återfinns en rad historiska landmärken, bland annat borgargården Grassagården från tidigt 1600-tal och Roggeborgen från slutet av 1400-talet, som uppkallades efter biskop Kort Rogge. Här utsågs Gustav Vasa till Sveriges kung den 6 juni 1523 och här inrättades landets andra gymnasium 1626. Inte långt därifrån ses väderkvarnen vaka över Västervikshamnen och den pittoreska Visholmen. Eftersom kommunen innefattar Mariefred så kan Strängnäs också skryta med landets femte mest besökta turistattraktion, Gripsholms slott, liksom landets äldsta utskänkningsställe, Gripsholms värdshus. I dag bor drygt 38 000 i kommunen, som även består av Åkers Styckebruk och Stallarholmen.

Utöver turistmål, klassiska utbildningsanstalter och statusen som gammal regementsstad (nedlagda P10) är Strängnäs känt för sin biotekniska industri. 1952 byggde Kabi en fermentationsfabrik för produktion av antibiotika, vilket så småningom blir det Fermenta som Reefat El-Sayed gjorde världsberömt i början av 1980-talet. Även Pfizer har satsat stort i Strängnäs och förlagt en ny produktionsanläggning hit. Andra storföretag som gjort betydande investeringar här är Skanska, tyskägda Leine & Linde och schweiziska SFS Intec.

Foto: Kjellberg & Åströms förlag.

Bland tillverkande företag av stor historisk betydelse märks Åkers Styckebruk, som redan 1654 fick drottning Kristinas välsignelse att börja tillverka kanoner. Och under nästan ett kvarts sekel fanns en av landets största brännvinsproducenter i Mariefred, men tillverkningen upphörde 1799. CEA-verken tillverkade fotokemiska produkter som röntgenfilm, och AB ID Kort tillverkade identitets- och körkort (företaget heter i dag Idemia Sweden). Hemglass är en annan Strängnäs-klassiker och många skolungdomar har extrajobbat i deras produktionsanläggning.

Under senare decennier märks företagsetableringar som sporthallen Mälarforum, Ryggkirurgiska Kliniken och fastighetsbolaget Kilenkrysset. O’Henrys (i dag Hotell Mälarblick) uppfördes av den excentriske hotellkungen Henry Dorch. 2004 invigde Mekonomen ett centrallager på 20 000 kvadratmeter. Samtidigt beslutade riksdagen att lägga ned P10, och det gamla pansarregementet (med tillhörande högkvarter för Militärområde Öst) förvandlades till en ny stadsdel med bostäder, skola och handel. Ett liknande öde gick Thomas-gymnasiet till mötes några år senare då den gamla seminariebyggnaden förvandlades till äldreboende och vårdcentral.

1. Pfizer

MARIEFREDSVÄGEN 39

Ett av världens största läkemedelsbolag, Pfizer, har sedan 1949 en anläggning i Strängnäs som uppges vara en av Sveriges största kommersiella biotekniska tillverkningsenheter av farmaceutisk aktiv substans. Här arbetar cirka 340 personer och tillverkningen fokuserar på substanser som tillväxthormon, tillväxthämmande hormon, medel mot blodpropp och vaccin. Anläggningen har vunnit flera priser för sina arbetsprocesser och läkemedlen exporteras över hela världen.

2. Kilenkrysset

KILENVÄGEN 3

Kilenkrysset är en privatägd bygg- och fastighetskoncern som bygger, äger och förvaltar attraktiva områden för lager, logistik, kontor och bostäder. Företaget bygger på mark det äger. Sedan etableringen 1990 har Strängnäs karaktär gått från småskalighet och kommers i centrum till stora köplador i utkanterna för kunder som Willys, Intersport, Lekia, Coop, Jysk och Elgiganten.

3. Leine & Linde

OLIVEHÄLLSVÄGEN 8

Leine & Linde är en ledande tillverkare av robusta pulsgivare, sensorer och systemelektronik för industriella applikationer. Produkterna används huvudsakligen till positions- eller hastighetsåterkoppling.

4. Åkers Sweden AB

BRUKSALLÉN 4

En av kommunens största privata arbetsgivare. Grundades redan 1580 som kanontillverkare, men upphörde efter 200 år. Sedan 1806 är företagets tillverkning fokuserad på gjutna valsar. Företaget har cirka 190 anställda och har sin produktionsanläggning i Åkers Styckebruk, som ligger 1,5 mil öster om Strängnäs. Åkers Sweden AB producerar ett brett sortiment av gjutna valsar varav merparten går på export. Företaget ingår i Union Electric Steel Corporation.

5. MAVAB (Mariefredsverken AB)

SKOGSBORGSVÄGEN 1

Tillverkar teknikhus, datahallar, infrastrukturbyggnader, reservkraft och klimatsmarta lösningar. Med egen tillverkning och en maskinhall på över 8 000 kvadratmeter har Mavab levererat nyckelfärdiga teknikmodulbyggnader sedan mitten av 1980-talet. Företaget är den enskilt största privata arbetsgivaren i Mariefred och bland kunderna märks Teracom, Telia, Tele2, Telenor, ABB, Tullverket och FMV.

6. Idemia

MARKÖRVÄGEN 2–4

Företaget grundades 1968 som AB ID Kort med uppdraget att tillhandahålla säkra ID-kort och behörighetshandlingar. Idemia ingår i en global världsledande koncern inom identitetsförstärkning och -säkring med 15 000 anställda. Företagets ambition är att möjliggöra en säker och trygg miljö för medborgare och konsumenter i dagliga aktiviteter som betalningar, identifiering samt tillträde till publika och privata utrymmen, både reella och digitala.

7. Benders

MARIEFREDSVÄGEN 41

Producerar och levererar till bygg- och anläggningssektorn, framför allt betong, tegel, natursten, stål och byggsystem. Benders grundades 1960 och är ett familjeföretag som omsätter omkring 2,5 miljarder kronor. Finns representerat på flertalet orter i landet. I Strängnäs tillverkas byggkomponenter, takpannor och marksten.

8. SPM Instrument AB

FINNINGEVÄGEN 71

SPM utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för tillståndskontroll av roterande maskiner. SPM levererar lösningar till industrier världen över. Utbudet inkluderar bland annat utrustning för stötpulsmätning, vibrationsmätning, analys av vibrationsspektrum och mjukvara för övervakningssystem.

9. Byggnadsfirma G Insulander AB

VÄLTSTIGEN 4

Insulanders etablerades redan på 1920-talet och utför entreprenader inom byggsektorn, vilket innefattar alla ingående moment som bygg, el och VVS, och är specialiserade på murningsarbeten. Företaget utför arbeten på till exempel bostäder, skolor, kontor, industrier och kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

10. BJ Svets

PLOGSTIGEN 3

En totalentreprenör inom hallbyggnader och industrifastigheter. I produktionsanläggningen tillverkas små plåtdetaljer såväl som komplexa prefabstommar i stål. Företaget startades 1971 av Bengt Jönsson, med stål och svetsning som främsta verksamhet. I dag har BJ Svets ett trettiotal anställda samt inhyrda och underentreprenörer och erbjuder bland annat svetsning, montage och försäljning.

Ur Företagshistoria 2022:3

Text: Thomas Sjöberg

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *