Stringhyllan

”Böckerna ska tala, hyllorna tiga!” Den klassiska bokhyllereklamen passar som handen i handsken in på en svensk inredningsklassiker. I den nästan svävade tunga volymer på väggen, utan mycket synligt stöd.

Fråga: En folkkär och stilbildande bokhylla, som under mer än ett årtionde fanns i snart var mans hem. Lätt att köpa, ta hem och montera. Ledtrådar: Man behöver ingen åttkantsnyckel för att sätta ihop den, och den har inget förnamn. Blev det för svårt? Livlina: Konstruktören hette Nils Strinning, hans namn går igen i hyllnamnet. Just det – stringhyllan förstås! Sinnebilden för det nya sextiotalet,tillsammans med tonårsrummen med ep-skivor och läderlappsfåtöljer. Och den finns fortfarande att köpa; det finns till och med specialsajter med uppåt hundra inspirationsfoton för den som vill inreda sitt hem med den här ständigt aktuella klassikern.

Det började dock med något helt annat, ett diskställ. Nog vore det mycket mer hygieniskt med bestick och tallrikar som torkade i luften än att de skulle gnos med en kanske inte så fräsch tygtrasa? Nyckeln blev förmågan att lägga mjuk skyddande plast på tunna metalltenar – med den tekniken kunde ingenjören och formgivaren Nils Strinning tillsammans med producenten Arne Lydmar skapa diskstället modell Elfa i slutet av 1940-talet.

År 1949 utlyste så Bonniers folkbibliotek en tävling om en ny praktisk bokhylla. Nils och hustrun Kajsa Strinning sände in det vinnande förslaget: skruv, nätgavlar och hyllplan blev tillsammans en stringhylla. Eller två, eller tre. Framgången var ett faktum, i synnerhet sedan stringhyllan visats påSvenska slöjdföreningens stora arrangemang Hälsingborgsutställningen 1955, H55. Konceptet förgrenades till golvhyllor, hallbord, vitrinskåp och chiffonjéer i stringutförande. Stringmöbler blev en del i den moderna livsstilen.

I dag finner vi stringhyllor i nyproduktion hos företaget String Furniture AB, med verksamhet i Sverige och Japan. Däremot lever det plastade trådsystemet från diskstället Elfa sitt eget liv. Koncernen Elfasäljer i dag trådkorgar till exempelvis hyllor och garderober över hela Europa. De hyllor man finner i Elfas sortiment är lika luftiga och lättmonterade, men bygger på en annan teknisk lösning än stringhyllan.

Ur Företagshistoria 2014:3.

Författare: Per Dahl

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *