Tyska Bryggeriet

En viktig insats som tyska invandrare gjorde i Sverige under första halvan av 1800-talet var att introducera det underjästa (bayerska) ölet.

Industriell ölproduktion med avsättning på avlägsna marknader förutsätter ett öl som kan lagras. Genom att övergå från överjäsning till underjäsning kunde man för första gången framställa ett sådant öl vid ett bryggeri i München 1833.

År 1843 anlades Tyska Bryggeriet i Stockholm av Fredrik Rosenquist med bryggaren Franz Adam Bechman som chef. Han var född i Bayern 1813. Detta bryggeri var först i Sverige med bayerskt öl och med att marknadsföra sig genom annonser. Viktigt för bryggeriets framgångar var att drottning Josefina blev så förtjust i ölet. Hon hade bott i Bayern innan hon gifte sig med kronprins Oscar (sedermera Oscar I).

I mitten på 1850-talet startade Franz Adam Bechman en egen bryggerirörelse, Bechmans Bayerska Bryggeri, i Stockholm. Han skulle följas av flera tyska bryggmästare och bryggeriarbetare som byggde upp en modern och storskalig bryggeriindustri i Sverige.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *