Wilhelm Becker

Wilhelm Becker (1838–1915) föddes nära Hannover. Fadern var skollärare och gav själv sonen en grundläggande utbildning. Därefter arbetade Wilhelm fem år som lärling i en färgbutik samtidigt som han läste kemi på fritiden.

Becker blev sedan reseförsäljare. På uppdrag av tyska fabriker och handelshus reste han i Ryssland, Finland och Skandinavien. Han fattade tycke för Sverige – dessutom insåg han att han inte skulle möta någon allvarlig konkurrens om han öppnade en färghandel här.

1864 flyttade Wilhelm Becker till Sverige, och året därpå öppnade han landets första specialaffär för färg och fernissa i Stockholm. Den första tiden drev han verksamheten tillsammans med landsmannen Ferdinand Ledig. 1874 startade Becker en fabrik för tillverkning av fernissor och oljerivna färger.
Det gick bra för Becker och kunderna stod ofta i kö utanför affären då butiken öppnade klockan sju på morgonen. 44 år gammal stod han 1882 på höjden av sin karriär och skriver:

Med Guds hjälp och mina medborgares mig visade förtroende har jag haft nöjet se mina strävanden krönas med framgång och mina hysta förhoppningar, vid blygsamma anspråk, i alla avseenden gå i fullbordan. Sedan fjorton år är jag svensk undersåte och har i tolv år varit borgare i Stockholm. I 15 1/2 år har jag varit gift med min ännu levande maka och har med henne haft 8 barn, av vilka 2 gossar och 3 flickor leva.

Butiken på Malmtorgsgatan, exteriör.

Butiken på Malmtorgsgatan, exteriör.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *