Att sälja alkohol utan vinstintresse, det har varit Systembolagets uppdrag sedan staten 1955 gav det ensamrätt på alkoholförsäljning i Sverige. Systembolagets arkiv finns hos Centrum för Näringslivshistoria – och 2015 tog vi fram en historiesajt för bolaget för att visa på hur uppdraget sett ut genom tiderna för såväl den intresserade allmänheten som offentliga myndigheter, beslutsfattare och intresseorganisationer.

2015 var det 60 år sedan Systembolaget grundades av staten. Systembolaget finns av en enda anledning: de alkoholrelaterade skadorna blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse. Samhällsuppdraget går ut på att sälja alkohol på att ansvarsfullt sätt med god service och att informera om alkoholens risker

 Hur Systembolagets verksamhet sett ut genom åren berättas på systembolagethistoria.se, en historie­sajt som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram på uppdrag av Systembolaget. Innehållet på sajten utgår från Systembolagets arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria och nya intervjuer med gamla och nya medarbetare på bolaget.

På sajten finns över 50 nya artiklar, uppdelade på olika teman; en tidslinje för den som vill följa företagets utveckling år-för-år; och ett bild- och filmgalleri på över 500 digitaliserade filer. Dessutom finns 8 nyinspelade filmer om Systembolagets historia, som både ger en överblick över hela historien och som djupdyker i utvalda teman. Här är en: