Dyk ned i ett företags historia och få veta mer om vad företaget betytt för Sverige och omvärlden. Lyssna på vår poddserie om betydelsefulla svenska företag här:

 

AGA

Vi besöker Lidingö och AGA:s huvudkontor i Sverige för ett samtal om den hittills ende företagsledaren i världen som har tilldelats Nobelpriset i fysik – Gustaf Dalén och företaget AGA. Vi samtalar med AGA-experten Eva Ersson Åbom om innovationer, världsherravälde samt om betydelsen av året 1912.

Expert: Eva Ersson Åbom, marknadschef Centrum för Näringslivshistoria.
Programledare: Margarita Feldman, Centrum för Näringslivshistoria.

 

Electrolux

Vem uppfann kylskåpet? Hur såg dammsugaren ut i början av 1920-talet? Följ med oss till Lilla Essingen och restaurang Lux – tidigare huvudkontor och fabrik hos det världskända svenska företaget Electrolux. Därefter styr vi kosan mot företagets nuvarande huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Experten Anders Gidlöf guidar oss bland dammsugare och diskmaskiner på jakt efter företagets historia.

Expert: Anders Gidlöf, arkivarie Centrum för Näringslivshistoria.
Programledare: Margarita Feldman, Centrum för Näringslivshistoria.

 

Ericsson

I det här avsnittet av Centrum för Näringslivshistorias poddradioserie om svenska företags historia åker vi kors och tvärs över hela stan i snilleföretaget Ericssons spår. Vår guide arkivarien Krister Hillerud berättar bland annat om grundaren Lars Magnus Ericsson, om hur Stockholm blev världens telefontätaste stad och om företagets relation till Sveriges Silicon Valley, Kista.

Expert: Krister Hillerud, Centrum för Näringslivshistoria
Programledare: Margarita Feldman, Centrum för Näringslivshistoria

 

Marabou

I detta avsnitt av Centrum för Näringslivshistorias poddradioserie om svenska företags historia guidar arkivarien och chokladexperten Gustav Svensson oss i Marabous värld. Du får lära känna företaget som har funnits i Sverige i nästan hundra år, upptäcka hemligheten bakom mjölkchokladens framgång, och tränga in i Aladdin-askens historia.

Expert: Gustav Svensson, Centrum för Näringslivshistoria
Programledare: Margarita Feldman, Centrum för Näringslivshistoria

 

NK – Nordiska Kompaniet

Sveriges lyxigaste varuhus slog upp sina portar 1915 i den av Ferdinand Boberg ritade byggnaden på Hamngatan, och sedan dess har inget varit sig likt i shoppingvärlden. Tillsammans med historikern och NK-experten Orsi Husz utforskar vi den anrika ljusgården, åker Sveriges första rulltrappa och pratar julskyltning, flärd och lyxkonsumtion. Följ med oss på en upptäcktsfärd i det anrika varuhuset i centrala Stockholm!

Expert: Orsi Husz, historiker och biträdande lektor vid Uppsala Universitet
Programledare: Margarita Feldman, Centrum för Näringslivshistoria