Hör i så fall av dig till oss på Centrum för Näringslivshistoria.
Här har vi samlat länkar som kan vara användbara för lärare. Som inspiration eller för att få material till undervisningen. Har du förslag på någon mer webbplatser, användbara grupper i sociala medier eller andra tips som bör vara med här?Arkiv
Vårt arkiv och Centrum för Näringslivshistoria Hos Centrum för Näringslivshistoria hittar du inspirerande berättelser om företagandet – människorna som startade företag och skapade sin framtid. Allt väl dokumenterat i originalhandlingar, bilder och filmer som får användas fritt i skolan.
Entreprenörskap
Nobelmuseet Nobelmuseets egen sida om entreprenörskap för lärare – där pedagoger kan gratis ladda ner undervisningsmaterialet ”Entreprenörer till mänsklighetens största nytta”
Ung Företagsamhet Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap och tillsammans med dem arbetar vi på Centrum för Näringslivshistoria och på Företagskällan fram teman skräddarsydda för skolklasser som startar UF-företag. Över hela Sverige utvecklar UF grundskole- och gymnasieelevers kreativitet och företagsamhet, exempelvis genom att de startar och driver egna företag.
Svensk Näringsliv: På Svenskt Näringslivs skolsajt Eduna finns flertalet lärarhandledningar och undervisningsmaterial.
Unga sociala entreprenörer Unga Sociala Entreprenörer stödjer skolors arbete med att kombinera entreprenörskap och hållbart lärande.
Historia
Ekonomiska museet Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande för alla som är nyfikna på ekonomins roll historiskt och i dag.
SO-rummet En sajt för dig som vill veta mer om historia, religion, geografi och samhällskunskap.
Medeltidsmuseet Medeltidsmuseet bedriver en bred pedagogisk verksamhet där barn och ungdom är en viktig målgrupp. Våra museipedagoger visar vår basutställning och våra tillfälliga utställningar och gör stadsvandringar i Gamla stan för alla typer av grupper; från förskoleklass till gymnasium, vuxenutbildning, SFI-klasser och universitet/högskola.
Stockholmskällan Allt material på Stockholmskällan är fritt att använda i skolundervisningen. Här kan eleverna söka och hitta primärkällor som är direkt tillgängliga på webben. Vill du ha konkreta tips om hur du kan använda resursen? Ta en titt på Lektionsbanken! Vill din skola ha fortbildning av Stockholmskällans pedagoger så kommer de gärna på besök!
Stockholms läns museum Vad har ni för skulpturer runtomkring din skola? Finns det några spår av forntidens människor i närheten? Stockholms läns museum erbjuder dig ett programutbud med inriktning på arkeologi, konst och historia. Ni behöver inte lägga ned tid och pengar på resor vi kommer till skolan. Vi erbjuder också program i museibyggnaden i Dieselverkstaden, bland annat till våra tillfälliga utställningar. Ledstjärnan i vårt pedagogiska arbete är dialogen med eleverna, och deras perspektiv på vad som är viktigt att bevara. Våra program är för alla barn.
K.A. Almgren Sidenväveri K.A. Almgrens sidenväveri är det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa, unikt med sina originalmaskiner som är 140 år gamla och fortfarande i bruk. Som museum är detta Stockholms enda fullt bevarade industriminne och dessutom Skandinaviens äldsta industrimiljö.
Hembygdsförföreningar Inom hembygdsrörelsen sker mycket verksamhet för barn och unga, ofta i samarbete med skolan. Bland populära aktiviteter kan nämnas forntidsläger, tidsresor, prova-på-dagar, ungdomskaféer och landskapsvandringar.
Källkritik
Infokoll Infokoll är en webbresurs för dig som vill arbeta med informationskompetens och informationssökningsprocessen.