Välkommen på studiebesök!

Många skolklasser har besökt oss genom åren för att se hur ett av världens största företagsarkiv fungerar och för att få föreläsningar om svensk företagshistoria och entreprenörskap. Vi ger även lektioner i källkritik samt håller i workshops.

Våra föreläsningar

Vi föreläser om svensk näringslivshistoria och oftast görs det på ca. 45 minuter. Önskas en kortare eller längre längd på studiebesöket går det att ordna, lika så kan vi skräddarsy ett upplägg med önskad föreläsning och tema för besökstillfället. Vi har även flera föreläsningar nedan att välja mellan.

Vi tar emot alla

Alla är välkomna till oss – allt ifrån lågstadieklasser till studenter på universitet och högskola. Vi möter era behov och önskemål och kan skräddarsy ett upplägg därefter. Se gärna hur vi arbetar i filmklippet nedan.

Föreläsningar ur repertoaren:

  • Historiska entreprenörer: Näringsfriheten gjorde det möjligt för både kvinnor och män att starta näringsverksamhet i Sverige. Om våra entreprenöriella pionjärer.
  • Företagens roll i samhället: Från Industrialismen till våra tekniska innovatörer som satte Sverige på kartan
  • Svensk handels historia: Från torghandel till E-handel
  • History Marketing: Hur företagen stärker sitt varumärke och organisation med hjälp av sin historia
  • Kvinnors företagande: Om doldisarna som gjort underverk men som inte har fått ta plats i historien.
  • CSR – Corporal Social Responsibility: Hur företagen arbetat med hållbarhet i alla dess former sedan slutet av 1800-talet och fram till i dag.
  • Näringslivet under coronakrisen: En jämförelse med tidigare historiska kriser och hur dagens företagande och näringsliv har påverkats av pandemin.

Virtuellt studiebesök:

Under den rådande pandemin håller vi i virtuella studiebesök med samma upplägg och repertoar . Dock har vi kortat ned besöket till ca. 20 minuters föreläsning samt 10 – 15 minuters visning i arkivet. Vi kör det formatet ni önskar:

  • antingen en virtuell visning via Zoom, Teams etc.

Sedan den 1 oktober 2021 är våra portar åter öppna för allmänheten med vissa restriktioner. Vi tar emot klasser om ca. 30 elever samt ca. 1 – 5 pedagog/er – allt för att hålla rimligt avstånd i salen där vi håller i föreläsningen. Vi kommer även att fortsätta med att erbjuda digitala studiebesök.

En visning i arkivet

Vi avrundar alla våra studiebesök med en visning i arkivet. Där visar vi olika arkivkällor ur våra företagsarkiv.

Estimerad längd på studiebesöket är ca. 1 h 10 minuter – en föreläsning (ca. 45 minuter) som avslutas med en visning i arkivet (ca. 20 minuter).

Längden på ett virtuellt studiebesök är ca. 30 – 35 minuter. Önskas ett längre eller kortare digitalt eller fysiskt besök så går det bra också.

Kostnad: Våra studiebesök och tjänster är gratis.

Ta din skolklass på besök till oss – mejla oss gärna: info@naringslivshistoria.se