Albin Johansson – fick det Kooperativa Förbundet att växa

Albin Johansson var vd/ordförande i Kooperativa Förbundet i närmare 35 år. Han trodde på frihandel och konkurrens, och under hans ledning växte KF till landets största koncern.

Kooperativa Förbundet (KF) grundades 1899 i Stockholm på initiativ av G.H. von Koch. Under Albin Johanssons tid som vd/ordförande 1924-59 blev detta landets största koncern. Han var pådrivande för införandet av självbetjäningsbutiker (snabbköp). Det första renodlade snabbköpet i Sverige öppnades i Stockholm 1947. Det första varuhuset med självbetjäning var Forum i Uppsala 1953.

Albin Johansson var övertygad frihandelsvän och stark motståndare till alla monopol och karteller som hade brett ut sig i näringslivet. För att öka konkurrensen tog han initiativ till att KF köpte och grundade egna fabriker, bland annat för tillverkning av margarin, mjöl, gummi och glödlampor. Detta ledde till att karteller sprängdes, priserna sjönk och produktionen ökade.

KF:s första industriförvärv var en margarinfabrik i Vänersborg 1909 och första egna fabriksbygget en margarinfabrik i Norrköping 1921. Den sista industrin som avvecklades var Juvelkvarnen i Göteborg 2001.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *