Biltema

Sten-Åke Lindholm är bilmekanikern som satte press på biltillverkarna och gjorde det billigt för vanliga svenskar att köpa verktyg, reservdelar och tillbehör till bilen med sitt företag Biltema.

Samtidigt som bilen under 1960-talet gjorde sitt segertåg över Sverige satt bilmekanikern Sten-Åke Lindholm och undrade varför reservdelarna och tillbehören var så dyra. Han kom framtill att biltillverkarna nöjde sig med låga marginaler på bilarna, för att kompensera med högre vinst på reservdelar, tillbehör och service.

Pressade priserna

Lindholm, som var övertygad om att det var möjligt att pressa priserna genom att hoppa över alla dyra mellanhänder, bestämde sig för att utmana branschen och 1963 grundade han postorderfirman Biltema i Linköping.

Inköpsresor världen över

Trots att Sten-Åke Lindholm inte kunde prata engelska begav han sig iväg på inköpsresor över hela jorden för att leta upp tillverkare som kunde förse honom med rätt produkter. Men det han saknade i språkkunskaper kompenserade han med sitt ekonomiska sinne. Sten-Åke lyckades pruta till sig låga priser samtidigt som hans stora teknikintresse bidrog till att tillverkarna i sin tur tog till sig Biltemas produkt- och kvalitetskrav. Men uppdraget var tufft och för Sten Åke var det i flera år inte ovanligt med arbetsveckor på uppemot 80-90 timmar.

Första butiken i Linköping

Biltema växte sakta men säkert. Sten-Åke Lindholm var en försiktig man och vägrade att låna till nyinvesteringar. År 1976 hade företagets omsättning vuxit till 25 miljoner kronor och inom kort öppnades den första fysiska butiken strax utanför Linköping.

Över 100 varuhus

Sedan dess har Biltema varit en framgångssaga. Verksamheten har expanderat kraftigt och 2012 uppgick omsättningen till 8 miljarder kronor. Det var för övrigt för första gången som företaget passerade sin huvudkonkurrent Clas Ohlson räknat i omsättning. Företaget har idag över 100 varuhus i de nordiska länderna och planerar att öppna ytterligare 66 stycken fram till 2016. Postorderverksamheten, som lade grunden för verksamheten, är idag avvecklad.

Fortfarande aktiv i företaget

Grundaren Sten-Åke Lindholm blev miljardär på sitt livsverk och är fortfarande aktiv i företaget. Hans utpräglade tekniska kunnande gör att han regelbundet anlitas av Biltema som rådgivare i produktfrågor.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *