Clas Ohlsons historiska hemsida

2018 fyllde Clas Ohlson 100 år. En ny historisk webbsajt som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram på uppdrag av Clas Ohlson, firade detta. Där finns prylarna, människorna och berättelserna från 100 års verksamhet – och alla kataloger sedan 1918.

År 2018 fyllde Clas Ohlson 100 år som företag – och den nya sajten clasohlson100.com är fullspäckad med berättelser, bilder och fakta om framväxten av ett av Sveriges mest folkkära företag. Här finns också nästan samtliga utgåvor av 100 års kataloger samlade för första gången i digitalt format.

Annat unikt material på sajten är uppfinnaren och entreprenören Clas Ohlsons egna ritningar och berättelser från människor som varit en del av tillväxtresan.

– Det som för 100 år sedan startade som ett postorderföretag i Insjön i Dalarna är idag en detaljhandelskoncern med nära 5 000 medarbetare och verksamhet i sex länder. Och man blir inte 100 år som företag av en slump. Det har alltid funnits ett fantastiskt engagemang, värme och driv i företaget som bidragit till framgångarna. Clasohlson100.com är ett sätt att uppmärksamma stora och små händelser från den resan, säger Sara Kraft Westrell, Informations- och IR-direktör på Clas Ohlson.

Redan i december, året innan jubileet, släpptes boken Älskade prylar (Förlaget Näringslivshistoria, 2017), som berättar prylarnas historia under 100 år och därmed även speglar det svenska samhällets utveckling under ett sekel. Boken bygger på ett gediget bildmaterial från Clas Ohlsons kataloger, varvat med personliga texter från bl a Lasse Åberg, Maria Blom, Ernst Kirchsteiger och Marie-Louise Danielsson Tham.  (Här kan du läsa mer om boken och vill du köpa den kan du göra det direkt online från Clas Ohlsons nätbutik.)

Dessutom kom även boken om företagets grundare, Clas Ohlson – Från fäboden till börsen, som gavs ut första gången 2007, ut som ljudbok och e-bok från Förlaget Näringslivshistoria.

Kan du dina prylar?

Gå in på clasohlson100.com och se vilka du känner igen.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *