Delikatesser halvvägs till Hades

Skybarer i all ära, men visste ni att det även finns krogar i underjorden? I fjället Kiirunavaara har LKAB brutit järnmalm sedan början av 1900-talet, och gruvan är i dag världens största underjordsgruva. Den första s.k. huvudnivån anlades på 345 meters djup. Där skapades för ett drygt halvsekel sedan ett litet underjordiskt samhälle med tåg, personalutrymmen, verkstäder – och restaurang!

Under åren har nya huvudnivåer tillkommit och dagens ligger 1365 meter under jordskorpan. Följdriktigt heter restaurangen också KUJ1365, där bokstavskombinationen står för ”Kiruna under jord”.

KUJ1365 serverar både lunch och middag och erbjuder även takeaway för de som arbetar längre ner i berget. År 1997 fick restaurangen finbesök i form av den ständigt förfriskade, engelske tv-kocken Keith Floyd, som glad i hågen stod och svängde ihop kulinariska läckerheter halvvägs till Hades. Naturligtvis använde han sig av Kirunagruvans egen delikatess, den från Nobelfesten berömda shiitakesvamp som odlas i en av gruvans övergivna styrcentraler 540 meter under jorden.

Tyvärr är KUJ1365 en ren personalmatsal dit vanlig allmänhet inte äger tillträde, men vem vet om inte snart en stjärnkock tar över och öppnar ett nytt Fäviken med lavar, svampar, slemmögel och alger odlade i själva gruvan.

Ur Företagshistoria 2013:5

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *