I Göteborg har det genom historien funnits många viktiga handelsdynastier. En av dem är familjen Ekman.
Den Ekmanska handelsdynastin startade med att Peter Ekman på 1700-talet började bedriva handel med bland annat trävaror och spannmål. Hans sonson Gustaf Henric Ekman grundade 1802 handelshuset Ekman & Co som är verksamt än i dag. Företaget kom att behärska viktiga delar av järn-, massa- och sockerindustrierna och fick en stor betydelse för företagsfinansieringen under det industriella genombrottet.
Engagerade i samhällsfrågor
Många i den Ekmanska släkten var, liksom flera andra Göteborgsföretagare, starkt engagerade i samhällsfrågor. Flera av dem hade ledande ställning i riksdag och stadsfullmäktige. De gjorde stora donationer för att främja undervisning, kultur och sociala inrättningar. Dessa företagare formade Göteborgsliberalismen som har haft en stor betydelse, inte bara lokalt utan även nationellt, för att göra politiken mer affärssinnad och näringslivet mera kulturellt och socialt medvetet.
Flera medlemmar av familjen Ekman har också gjort viktiga industriella insatser i andra delar av landet. År 1813 förvärvade Gustaf Henric Ekman Lesjöfors bruk i Värmland och här skulle hans son Gustaf Ekman göra avgörande insatser för att rädda den krisdrabbade svenska bruksnäringen. Hans bror Carl Edvard Ekman gjorde viktiga insatser i Finspångs bruk, Östergötland. Deras kusinbarn, Johan Ekman, lade, genom sitt förvärv av Orrefors glasbruk, grunden till den högklassiga småländska glasindustrin.
Dela med dig av dina tankar