Greta och Gösta Nilsson

Greta och Gösta Nilsson startade bageri- och caféverksamhet i Älvsbyn på 1950-talet. De fick senare idén att baka bröd i större skala och sälja till hela Sverige.

Men för att klara distributionen måste brödet kunna bevaras. Gösta experimenterade och provsmakade för att få fram det bästa frysvänliga brödet.

Paret drev flera serveringar i Älvsbyn och Greta hade fullt upp med att förse dem med färska smörgåsar. För att slippa kassera osålda smörgåsar provade Greta att frysa in dem. Göstas frysvänliga Älvsbykaka passade utmärkt och en smörgås med rökt renstek som pålägg gjorde succé. Greta döpte den till Polar Sandwich, föregångaren till Renklämman. Greta Nilsson hade uppfunnit världens första djupfrysta smörgås och tack vare henne föddes namnet Polarkaka som senare gav namn till företaget Polarbröd.

Greta Nilsson, hemma

Vågade satsa

Med två succéprodukter, Polarkakan och Renklämman, grundades företaget Polarbröd 1972 och tillverkningen flyttades till en ny lokal. 1975 var man tvungna att välja mellan att trappa ner verksamheten eller att satsa på ett modernt storbageri. Man valde att satsa, mycket tack vare att tre döttrar och två svärsöner var villiga att ta över det nya bageriet.

På våren 1977 stod det nya bageriet färdigt. Gösta och Gretas döttrar och svärsöner – Elisabet, Margareta med maken Kjell Jonsson och Christina med maken Jerry Bergman – hade flyttat till Älvsbyn för att hjälpa till. Efter en del inkörningsproblem kom brödproduktionen igång.

2005 övertog nästa generation huvudägandet i familjeföretaget Polarbröd, nämligen Kjell och Margareta Jonssons döttrar Anna Borgeryd och Karin Bodin.

Bagare Nilsson
Bagare Nilsson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *