Henning Schlasberg

Under andra hälften av 1800-talet tilltog antisemitismen i nuvarande Polen, Baltikum och Ryssland. På flera håll genomfördes regelrätta pogromer. Miljoner judar flydde västerut, de flesta till USA. Men många kom till Sverige 1870–1910.

En av dessa var David Schlasberg som utvandrade från en liten by i nuvarande Litauen och som sedan byggde upp en framgångsrik ekiperingsaffär i Landskrona. Där såldes bland annat tyska fabrikstillverkade kostymer och överrockar. Sonen Henning Schlasberg (1874-1950) fick tidigt idén att starta en svensk konfektionsindustri för herrkläder.

Efter att ha gått i handelsskola fick Henning möjlighet att 1894-1896 arbeta som volontär på en herrklädesfabrik i Frankfurt som exporterade till Sverige. Efter hemkomsten startade han egen konfektionstillverkning i firman Henning Schlasberg & Co. Detta var ett av landets första konfektionsföretag för herrkläder. I företaget arbetade även brodern Herman Schlasberg (1878-1945).

Tillverkningen startade i en trerumslägenhet i Landskrona. Henning reste själv runt i landet för att sälja kläderna. I Norrland reste han runt i släde om vintrarna. Inledningsvis fanns ett visst köpmotstånd mot konfektionstillverkade kläder.

Henning Schlasberg & Co. fick dock snabbt fart på försäljningen och tillverkningen mekaniserades successivt. Efter fem år sysselsatte företaget omkring 200 personer. År 1906 kunde företaget flytta in i en ny fabriksbyggnad. År 1936 upptogs även damkonfektion på programmet.

Henning Schlasberg lämnade 1945 över ledningen för sin firma till sonen Harald Henningsson (1914-1998). Företaget hade under efterkrigstiden som mest över 500 anställda. 80 procent var kvinnor vilket gjorde det till Landskronas största arbetsplats för kvinnor. Företaget lades ner i samband med den svenska tekokrisen 1978.


Henning Schlasberg

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *