Katja of Sweden – landets första modeorakel

Katja of Sweden formgivning hyllas under sommaren med separatutställning på Kulturen i Lund.

Enkelt och bekvämt, så låter det när man läser om Katja of Swedens design,
men hur såg den ut? Den 15 juni öppnar en utställning om hennes design
på Kulturen i Lund. Hit skänkte Katja Geiger en stor del av sina alster innan sin bortgång för två år sedan. Charlotte Åkerman, chef för Samlingsavdelningen berättar att Katja studerade folklig textil i Kulturens samlingar, vilket gav henne inspiration till sina mönster. Utställningen görs för att fira att Katja Geiger skulle fyllt 100 år 2020.

– Kulturen vill visa utställningen Katja of Sweden för att lyfta fram en nyskapande formgivare som var före sin tid, säger Charlotte Åkerman.

Tonvikten i utställningen är på 1960–70-talen och är en mönster- och färgfest. Kläder, skor, fotografier och film visas upp. Som Kulturen beskriver henne: Sveriges första internationellt kända modedesigner.

Katja Geiger flyttade från Sverige till USA för att studera på designskola, och skapade sin första klädkollektion med inspiration av sin svenska hem – längtan. Succén var ett faktum och namnet blev Katja of Sweden. 1950 vann hon Årets designer i kategorin Sportswear. Under 1950-talet flyttade hon tillbaka till Skåne, och succén fortsatte. Såhär beskrev hon själv sin gärning:

Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.

Vi undrar förstås vilket som är Charlotta Åkermans favoritobjekt i utställningen.

– Oj, vad svårt! En variant i ulljersey från 1965 som vi visar är ovanlig färgmässigt, men väldigt typisk för Katjas design, enkla, bekväma plagg som skulle fungera i alla sammanhang.

Ur Företagshistoria 2019:2

Text: Linda Israelsson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *