KF-film med husmodersgymnastik

Centrum för Näringslivshistoria har fått ta över KF:s filmarkiv på närmare 150 hyllmeter, som tidigare förvarats hos Stiftelsen Armé-, Marin- och Flygfilm. Ett exempel ur arkivet är filmen ovan, på en stor gymnastikuppvisning.

Husmodersgymnastik blev ett fenomen på 1940-talet, efter att ha initierats av Konsum Stockholm. En ledare inom rörelsen var Elly Löfstrand, ergonom och sjukgymnast på Konsum Stockholm och senare anställd vid Kooperativa Förbundet. Hon var även ledamot i Svenska Gymnastikförbundet som kom att samarbeta med KF för att sprida husmodersgymnastiken över landet.

Husmodersgymnastiken skedde på dagtid med möjlighet till barnpassning, till en billig penning. Rörelserna skulle vara lätta att ta till sig med fokus på att stärka kroppen, snarare än prestation. Det skedde ett flertal publika uppvisningar, varav den största var just den på Lingiaden på Gärdet i Stockholm 1949 med 5000 deltagare (Se filmen nedan, husmödrarna tågar in vid 8:56)

Nedan hittas en annan filminspelning (med ljud) från år 1942 där husmödrar träffas på Medborgarhuset i Stockholm 1942 i Konsums regi.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *