Leksands Knäckebröd

Från det lilla spisbrödsbageriet i dalsländska Häradsbygden till en av Sveriges ledande knäckebrödstillverkare. Familjeföretaget Leksands Knäckebröd har gjort en otrolig resa under de 80 år som gått sedan verksamheten startade.

Familjen Joon har bakat knäckebröd i sex generationer. Men det var först 1929 när Anna Karlsdotter och Jon-Olof Olsson startade Jon-Olof Olssons spisbrödsbageri som verksamheten blev ett företag.

Byggde egen degblandare

Jon-Olof, eller Jon-Olle som han också kallas, var en uppfinningsrik man och byggde till exempel företagets första degblandare med enbart gamla bildelar.

Brödfabriken brinner ner

Åren går och verksamheten växer. Både Anna Karlsdotter och Jon-Olof jobbar aktivt i företaget med alltifrån tillverkning till försäljning. Men så i maj 1942 inträffar en händelse som ska riskera att slå undan benen för företaget. En natt fattar brödfabriken eld och när personalen återvänder följande morgon är det i princip bara skorstenen i tegel som står kvar. Allt annat är borta.

Leksands Knäckebröd. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Generationsskifte och ny fabrik

Det blir nu Martin Joon, son till Anna och Jon-Olof, som tar över företaget. Generationsskiftet blir början på en kraftig expansion. En ny fabrik uppförs och under de kommande decennierna byggs verksamheten kontinuerligt ut med nya produktionslinjer för att klara av efterfrågan på knäckebröd.

Företaget tar steget in i 2000-talet

Leksands Knäckebröd drivs sedan 2005 av den sjätte generationen i familjen Joon, Peter Joon och hans syster Annika Sund. Mycket har hänt sedan företaget grundades i slutet av 1920-talet, än mer sedan familjens tidigare generationer började grädda knäckebröd. Tillverkningen är numera i stort sett automatiserad och sortimentet består numera av en rad olika sorter.

Knäckebröd på export

Leksands Knäckebröd är idag en ledande aktör och står för cirka en fjärdedel av den svenska knäckebrödsmarknaden. Företaget har också sökt sig utanför Sveriges gränser och har bland annat börjat exportera sina produkter till Nordamerika och Kanada.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *