Mackmyra

I ett gammalt järnbruk tillverkas Mackmyras whiskey. Bakom idén står ett gäng ingenjörer som satsade allt på att skapa ett svenskt framgångsrikt whiskeymärke och lyckades.

I ett gammalt järnbruk tillverkas Mackmyras whiskey. Bakom idén står ett gäng ingenjörer som satsade allt på att skapa ett svenskt framgångsrikt whiskeymärke och lyckades.

Under en middag i Sälen 1998 satt fyra svenska par och diskuterade affärsidéer. Efter några timmar kom man in på whisky. Varför fanns det inte en svensk version? Affärsidén till Mackmyra var född. Alla vännerna kring middagsbordet, Magnus Dandanell, Astrid Dandanell, Rikard Lundborg Malin Lövemark, Carl-Johan Kastengren, Jennie Kastengren, Jonas Berg och Annika Berg, var utbildade ingenjörer med stor erfarenhet av att tillverka olika produkter.

Starten av företaget

Erfarenheterna tog de med sig när de började planera för hur tillverkningen av whiskyn skulle gå till. Till en början fortsatte de på sina vanliga jobb och hade Whiskyn som ett sidoprojekt. Efter ett års arbete hade projektet kommit så långt att samtliga bestämde sig för att avsluta sina anställningar. Året var 1999. Istället grundade de Mackmyra Whisky AB.

Byggde upp förväntningarna

Utvecklingen av den första produktionsanläggningen drog igång omgående och 2001 kunde den första omgången whisky destilleras.Men whisky tar flera år att producera. Magnus Dandanell, vd för Mackmyra, och hans kompanjoner använde tiden till att lära sig mer om drycken och komma fram till hur produkten skulle marknadsföras. Eftersom man hade flera år på sig fanns det gott om tid att bygga upp en förväntan bland potentiella kunder. Man ordnade guidade turer i destilleriet och informerade Sveriges alla whiskyentusiaster att deras produkt snart skulle finnas i Systembolagets sortiment. År 2006 var det äntligen dags.

Succé direkt

De första flaskorna tappades och såldes. Det blev en omedelbar succé. Eftersom väntan varit lång hade Magnus Dandanell och hans kollegor genom marknadsföring lyckats skapa stor efterfrågan. När deras whisky lanserades ringlade köerna långa i hela landet. De första 4000 flaskorna såldes på 10 minuter. Efter det har utvecklingen gått stadigt uppåt. Numera producerar Mackmyra årligen över 600 000 flaskor och whiskyn finns att köpa i stora delar av världen.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata