Martin Lorentzon

Martin Lorentzon är en av Sveriges mest framgångsrika IT-entreprenörer. Mest känd är han för att tillsammans med Daniel Ek ha grundat musiktjänsten Spotify.

Martin Lorentzon föddes den 1 april 1969 i Borås. Han utbildade sig på Chalmers i Göteborg och visste tidigt att det var entreprenörskap han ville syssla med efter examen.

Annorlunda betalningsmodell

1999 grundade Martin tillsammans med Felix Hangö Tradedoubler. Företaget ägnar sig åt så kallad prestationsbaserad marknadsföring. Det innebär att företaget får betalt i förhållande till den försäljning annonsen ger, inte när annonsen är färdigproducerad som länge varit den vanliga betalningsmodellen. TradeDoubler har sedan starten vuxit i snabb takt och har idag över 450 anställda och omsätter mer än 2,3 miljarder kronor årligen.

Grundar Spotify

Mest känd är Martin Lorentzon dock för att tillsammans med Daniel Ek ha grundat musiktjänsten Spotify 2006. Martin och Daniel hade under en tid sett hur musikindustrin påverkats av ökad nedladdning och minskat försäljning av CD-skivor och insåg att för att musikindustrin skulle ha en framtid krävdes en laglig väg för människor att kunna lyssna på musik över internet. Svaret blev en streamingtjänst där användaren kan lyssna på stora mängder musik över internet.

Spotify finns både i en gratisversion, där musiken avbryts av reklam vid jämna mellanrum, samt en abonnemangsversion där användaren mot en månadsavgift får lyssna på en obegränsad mängd musik på datorn, mobilen eller surfplattan.

Lanserar musiktjänst i USA

Tjänsten, som lanserade i både Sverige och övriga Europa 2008, blev snabbt en stor succé. Nästa milstolpe nåddes 2011 när man efter långa förhandlingar lanserade tjänsten i USA, världens största musikmarknad. Idag har Spotify över 60 miljoner användare världen över och växer för varje år som går.

Daniel Lorentzon innehar också en rad tunga styrelseuppdrag. Till exempel sitter han sedan 2013 i TeliaSoneras styrelse.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *