Max Sievert

Max Sievert började sin entreprenörsbana med en importfirma. Efter att ha tillverkat hästskosömmar tog han steget till den tunga industrin och utvecklade en av Europas modernaste fabriker för ledningstråd och kablar.

Max Sievert (1849–1913) föddes i tyska Zittau. Han drev en agenturverksamhet i Tyskland inom maskinbranschen och sålde bland annat på Sverige. Sievert flyttade till Sverige 1881 och öppnade året därpå en importfirma i Stockholm. Det blev en mycket lönsam rörelse och han var under många år affärskompanjon med Carl Richard Nyberg.

Tillverkade tråd för hästskor

År 1887 köpte Max Sievert ett par tomter i Sundbyberg för att starta tillverkning av hästskosöm (spikar för att fästa hästskor på hästar). Året därpå grundade Sievert två företag i Sundbyberg, ett för tillverkning av telefontråd (Sieverts Kabelverk) och ett för tillverkning av hästskosöm (AB Alpha). Företagen kom att kallas Trådalpha respektive Järnalpha.

Ett industriföretag växer fram

AB Alphas tillverkning av hästskosöm upphörde dock snabbt och i stället utvecklades företaget till en kvalificerad verkstadsindustri. Företaget tillverkade olika typer av maskiner. År 1905 levererades den första Brinellpressen som användes för att mäta metallers hårdhet, enligt en väldsberömd metod från år 1900, uppfunnen av Johan August Brinell. Framgångarna med den apparaten ledde till att Alpha konstruerade flera andra materialprovningsapparater.

Under 1920-talet utvecklade Alpha maskiner och metoder för tillverkning av plastprodukter, bland annat bakelitdetaljer till telefoner, radioapparater och elektrisk utrustning.

Importerade telefontråd

Sievert hade innan han startade företagen i Sundbyberg importerat telefontråd åt LM Ericsson och det var Lars Magnus Ericsson som rekommenderade Sievert att uppta egen tillverkning av detta. År 1912 levererade Sieverts Kabelverk den första högspänningskabeln, vilket gjorde företaget till svensk pionjär även inom detta område. Efter 1914 blev leveranserna till starkströmsindustrin större än till svagströmsindustrin.

Modern fabrik för kablar

Max Sieverts bror Ernst (1863–1941) bosatte sig i Sverige 1887 och blev kabelfabrikens föreståndare. Efter Max Sieverts död blev Ernst vd i Kabelverket. Han utvecklade det till en av Europas modernaste fabriker för ledningstråd och kablar. När han trädde tillbaka från ledningen av företaget såldes både Kabelverket och Alpha till LM Ericsson 1928.

Foto: Ur Svenskt porträttgalleri XXII

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *