Modeundret Filippa Knutsson

Filippa Knutssons föräldrar grundade klädbutiken Gul & Blå och Filippa gick senare i deras fotspår. Filippa K etablerade sig som ett av landets ledande klädmärken med butiker runt om i Europa och Nordamerika. Men det var inte alltid en dans på rosor.

Lars Knutsson inledde sin yrkesbana inom Utrikesdepartementet och SAS. I 1960-talets Swinging London fick han och hustrun, formgivaren Martina Clason, inspiration till att etablera sig inom klädhandeln. År 1966 öppnade de klädbutiken Gul & Blå i Stockholm där de introducerade det brittiska popmodet i Stockholm. Två år senare skilde sig paret, varefter Martina flyttade till London där hon började driva ett designföretag för barnkläder. Den treåriga dottern Filippa följde med till London. Lars Knutsson fick senare sonen Sebastian som är en av grundarna till det framgångsrika spelföretaget King.

År 1987 flyttade Filippa Knutsson till Sverige och började arbeta på Gul & Blå, först som inköpsassistent och till sist inköpsansvarig. När Lars Knutsson på grund av sjukdom tvingades sälja sitt företag i början på 1990-talet, fick även Filippa lämna företaget. År 1993 grundade hon Filippa K tillsammans med sin dåvarande make Patrik Kihlborg och Karin Segerblom. År 1997 öppnade de första Filippa K-butikerna i Stockholm och Oslo, samma år som Filippa Knutsson utnämndes till årets svenska modedesigner.

Filippa K etablerade sig som ett av landets ledande klädmärken med butiker runt om i Europa och Nordamerika. Men det handlade inte om någon dans på rosor: »Vi sålde bilen och drog ner på hushållsutgifterna till ett minimum. Köket blev vårt kontor och Patrik, min man, cyklade runt med varuleveranser till butiker i Stockholm.

Författare: Anders Johnson, ur boken Besvärliga människor – Svenska entreprenörer under 400 år. Timbro Förlag 2018.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *