Rudolf Wall

Rudolf Wall grundade Dagens Nyheter. Genom att ge ut tidningen på morgonen och skriva korta artiklar blev tidningen en succé.

Rudolf Wall (1862-1893) föddes i Stockholm som son till en sjöman och han växte upp under enkla förhållanden. År 1838 blev han kontorspojke åt Aftonbladets grundare och chef Lars Johan Hierta. Wall fick efter ett tag börja arbeta på redaktionen.

Rudolf Wall arrenderade ett tryckeri 1844 som han två år senare kunde köpa. Han utvecklade det till ett framgångrikt företag, bland annat genom att starta ett par veckotidningar.

Misslyckade affärer

Wall ägnade sig även åt en del andra verksamheter men misslyckade affärer med brännvin gjorde att han begärdes i konkurs 1859. För att försörja sig inledde han då en bana som journalist, först vid Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning, därefter vid Aftonbladet.

Startade morgontidning

Rudolf Walls mest betydande insats var när han i december 1864 grundade Dagens Nyheter. Den byggde på två viktiga innovationer, dels att den hade korta artiklar skrivna på ett enkelt språk som de flesta kunde förstå, dels att den utkom på morgonen. Övriga dagstidningar i Stockholm utkom senare på dagen.

Först med utländska nyheter

Trots att DN kom på morgonen hade den med viktiga nyheter från utlandet och övriga Sverige, nyheter som nådde konkurrenternas redaktioner ungefär samtidigt som DN utkom. Hur gick då detta till?

Hemligheten var de nya järnvägslinjerna. Västra stambanan stod klar mellan Stockholm och Göteborg 1862 och två år senare anslöts den i Falköping till Södra stambanan som gick ner till Malmö. Slutstationen i Stockholm låg vid Liljeholmen. De utländska och svenska tidningar med färska nyheter som skickades till Stockholm söderifrån anlände med kvällståget till Liljeholmens station. Morgonen därpå delades de ut till prenumeranterna i Stockholm. Rudolf Wall lät stationsinspektören på Liljeholmen ta prenumerationer på alla tidningar av intresse. Dessa lades sedan i en särskild väska som direkt efter att tåget hade anlänt i största hemlighet skickades till Dagens Nyheters redaktion

Chefredaktör och styrelseordförande

Rudolf Wall var huvudredaktör för DN 1864–1889 och tidningens styrelseordförande till sin död. I tidningen hyllade han i liberal anda den politiska, religiösa och ekonomiska friheten.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *