Rune Andersson

På 80-talet grundade Rune Andersson Mellby Gård för att driva lantbruk och hästverksamhet. I dag har företaget växt till en internationell industrikoncern som, förutom den ursprungliga verksamheten, bland annat är delägare i en rad svenska företag.

Rune Andersson föddes 1944 i Kyrkhult utanför Oskarshamn. Han blev civilingenjör i väg- och vattenbyggnad vid Chalmers 1968. Andersson var den förste som anställdes vid Högskolan i Luleå när han 1971 blev dess förvaltningschef. Åren 1974–1977 var han chef för Plannja i Luleå som tillverkade byggplåt. Därefter blev Rune Andersson chef för Electrolux storköksdivision.

Nedläggning i turbofart

Åren 1983–1990 var Andersson vd i Trelleborg AB och därefter styrelseordförande i bolaget fram till 2002. Han inledde en omvandling av företaget där nedläggningar, omstruktureringar och företagsköp ägde rum i turbofart. Det stora klippet kom 1986 då 40 procent av det mångdubbelt större Boliden köptes. Inom något år var Trelleborg helägare till Boliden.

Drev upp lantbruk

År 1986 grundade Rune Andersson Mellby Gård AB för att driva lantbruk och hästverksamhet på gården i skånska Sösdala. Företaget har nu utvecklats till en internationell industrikoncern som, förutom den ursprungliga verksamheten, bland annat är delägare i Optikerkedjan Smart Eyes International, Söderberg & Haak Maskin AB som handlar med jordbruksmaskiner och trähustillverkaren Älvsbyhus. Företaget har sitt säte i Malmö.

Getinge köptes ut ur Electroluxkoncernen 1989 av Rune Andersson och Carl Bennet.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *