Salvatore Grimaldi

Salvatore Grimaldi är entreprenören som gick från att vara småföretagare i ett garage till att bli hela Sveriges ”Cykelkung”.

Salvatore Grimaldi föddes i kuststaden Taranto i södra Italien 1945. Som sjuåring kom han i början av 1950-talet till Sverige. Pappan hade fått anställning på Asea och familjen bosatte sig i Västerås.

Startade sliperi i garaget

När Salvatore blev lite äldre tog han anställning på Volvo, en tjänst som han kombinerade med en rad extrajobb. Salvatore hade gott om egna affärsidéer och 1970 bestämde han sig för att det var dags att satsa. Han slutade på Volvo och startade istället ett sliperi hemma i garaget i Köping. Företaget, som tillverkade ringformiga precisionskomponenter, växte och tio år senare hade Salvatore 15 anställda.

Köpte cykelföretag av tillfällighet

Nyckeln till Salvatore Grimaldis framgångar var förmågan att hitta företag som han kunde köpa, dela upp för att sedan sälja vidare. Att Salvatore Grimaldi började köpa cykelföretag var en ren tillfällighet.

Gjorde sitt livsaffär

År 1988 gjorde han sitt livs affär när han köpte cd-tillverkaren Toolex Alpha för en krona. Sex år senare sålde han 70 procent av bolaget för över en halv miljard kronor. Den mycket goda affären påverkade dock inte Salvatore Grimaldis drivkrafter att jobba. När investmentbolaget Proventus 1994 ville sälja sina aktier i Monark Stiga slog Salvatore till. Efter köpet behöll han Monark men sålde Stiga, vilket även det var en lyckad affär. När han senare även förvärvade franska Cycleurope och italienska Bianchi var det ingen tvekan om vem som var ”cykelkungen”.

Utmärkelser för sin företagargärning

Salvatore Grimaldi har gjort sig ett namn i det svenska näringslivet. År 1988 tilldelades han Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för sitt framstående entreprenörskap som bidragit till det svenska näringslivets utveckling. År 2004 tog han över ordförandeklubban i företagarorganisationen Företagarna och sedan samma år är han medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Idag driver han bolaget och industrikoncernen Grimaldi industri AB där cykelföretag som Crescent, Bianchi, Monark och Stiga ingår.

Salvatore Grimaldi

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *