SF Studios historiska hemsida

SF Studios firade 100 år under hela 2019. Centrum för Näringslivshistoria fick uppdraget att skapa en historisk webbplats som visar den långa historien. Under arbetet har vi hittat en massa tidigare oupptäckta guldklimpar om svensk film.

Sveriges i särklass största och mest välkända filmbolag, SF Studios firar 100 år. Bolagets historia är imponerande – över 1 000 filmproduktioner, ett antal Oscars och inte minst några av filmhistoriens mest omtalade titlar. Körkarlen, Sjunde Inseglet, Utvandrarna-serien och Mitt liv som hund kommer alla härifrån. Det var här som Ingemar Bergman regisserade sina första filmer. Det var här som tre generationer Ekman skapade filmhistoria, som Nils Poppe och Sickan Carlsson blev folkkära, och som Colin Nutley slog igenom. När Bo Widerberg i mitten av 1970-talet gjorde Mannen på taket utifrån en Sjöwall Wahlöö-bok om kommissarie Beck, skapade SF Studios omedvetet genren Swedish Crime. Sju av de tio svenska filmer som dragit mest biopublik genom tiderna i Sverige kommer från SF Studios.

Allt detta och mycket mer presenterar SF Studios i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria på webbplatsen www.sfstudios100years.com, där nyfikna läsare kan ta del av filmer från hela århundradet, historien bakom bolaget, titta och läsa om de största stjärnorna, se stjärnornas kontrakt och bläddra bland alla ljuvliga filmaffischer. Siten är producerad på engelska och på svenska

Jubileumsproduktion på biografen Röda Kvarn, ur AB Svensk Filmindustris arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *