SKF

SKF (Svenska Kullagerfabriken) grundades 1907 i Göteborg av Sven Wingquist. Företaget fick snabbt internationella framgångar och blev Göteborgs största arbetsplats.

Grönkvists Mekaniska Verkstad (GMV) i Katrineholm, grundat av Gustaf Robert Grönkvist 1891, började på 1910-talet tillverka kullager. Efter att man misslyckats med produktutvecklingen började GMV plagiera SKF:s lager. SKF stämde GMV. I den hopplösa situation som Grönkvist försatt sig i valde han att sälja GMV till SKF 1916. Verksamheten lever i dag vidare i Katrineholm och tillverkar bl.a. lagerhus för SKF.

Arrangerad bild med Sven Wingquist vid sitt ritbräde på 1940-talet. Bildkälla: Wikimedia Commons.

För att säkra en hög stålkvalitet i produkterna köptes Hofors Bruk 1916 och 1957. Dessa verksamheter ingår numera i Ovako där SKF sedan 2007 inte har några ägarintressen.

Volvo bildades som ett dotterbolag till SKF 1926.

Ett av de största internationella genombrotten inom lagertekniken under senare decennier är CARB-lagret som utvecklades av Magnus Kellström på SKF 1995. I dag används SKF:s rullningslager världen över. Företaget är även ledande när det gäller tätningar och smörjsystem. Produktion bedrivs på drygt 80 platser i världen. Huvudkontoret ligger kvar på den ursprungliga platsen, Gamlestaden i Göteborg.

SKF

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *