Smekmånadskokbok

Smekmånadens kokbok gavs ut av KF Stockholm 1935 och skickades som lysningspresent till förlovade par med ett fint gratulationskort. Författaren var kocken Ivan Bjarne, signaturen ”Chavalier” i Konsumentbladet. I texterna är det tydligt att boken riktar sig till husfrun, även om författaren hoppas att även den blivande äkta maken ska ta del av boken.

”Vägen till mannens hjärta går genom magen, heter det helt prosaiskt. Hm – jag tror, att vägen till kvinnans hjärta inte är så mycket olika. Det är därför, det kanske inte skulle vara så oävet, om de, som förlovat sig och förbereder det egna hemmet, ville studera den här lilla boken tillsammans”, skriver han.

Boken innehåller recept för olika tillfällen som kan dyka upp, till exempel ”Första middagen för hans mamma”, ”Lunch med en rar gammal moster eller farbror på besök” och ”Hans bridgevänner på middag”. Vegetariska vänner får ett eget kapitel och sjuka vänner ett annat, där det föreskrivs gödnings- och avmagringskurer. Boken avslutas med höjdpunkten ”Läckra men också bizarra rätter”.

Hela kokboken går att läsa här: SmekmanadensKokbok1935_opt

Smekmånadens kokbok gavs ut av KF Stockholm 1935 och skickades som lysningspresent till förlovade par med ett fint gratulationskort. Ur KF:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

 

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *