Stadsguiden: Jönköping

Vid Vätterns södra spets, strax norr om Gnosjöandan, ligger en 737 år gammal handelsplats och spritter av nybyggnation. I närheten kontrollerar Husqvarna ännu världen och här hittas Smålands Toscana.

Inte nog med att Gustav II Adolf 1614 försökte döpa staden till Adolfsborg. Smeknamnen är många – Ljuset vid Vättern, Smålands Toscana och Smålands Jerusalem. Här finns dock mer än kyrkor. Idrottsintresse till exempel. Men i Jönköping har det även svettats på andra vis.

Här har brutits malm, gjutits soffor och anlagts tändsticksfabriker. Här har soldater marscherat och legendariska motorcyklar byggts. Staden fick sina första stadsprivilegier av kung Magnus »Ladulås« Birgersson, 1284. Då utgjorde Junakøpung den sydligaste punkten på de medeltida kungarnas Eriksgata. Om dess geografiska läge anses strategiskt nu, var det i maktkampen om den nordiska unionen mer besvärligt.

Inte bara brändes staden ned av fiender, utan under Kalmarkriget 1612 även av borgarna själva. Brann gjorde också det praktfulla Visingborgs slott på ön Visingsö i Vättern men då på grund av oaktsamhet vid piprökning, 1718. En pampig ruin från ätten Brahes väldiga grevskaps tid står dock kvar.

I Jönköping bor i dag cirka 140 000 invånare, att jämföras med 1800-talets 3 000, då industrier som Jönköpings Mekaniska Werkstad och Munksjö Pappersbruk skulle bidra till att göra staden till en av landets mest expansiva. Längs E4:an mot Gränna hittar hungriga till Äppledalen, som minner om Toscana. Här ligger Whiteguidelistade Rudenstams, en verksamhet med över 70 år på nacken, vars nyskördade grödor de första 50 åren exklusivt såldes på det populära »torget« på väster, dit Jönköpingsborna älskar att gå om lördagarna än i dag.

Vykort med Husqvarna-motiv som delades ut på Stockholmsutställningen 1930. Foto: Tekniska museet.

För den historieintresserade är Rosenlunds 1700-talsherrgård ett tips, liksom länsmuseet. Kännetecknande för Jönköping är annars en febril stadsutveckling. Högskolan med sina 12 000 studenter utgör redan ett dynamiskt inslag i city och söderut därifrån skapas nya kvarter på rad, ner mot den spektakulära »toarullen« Munksjötornet. Det framväxande stråket runt sjön binder ihop dem med Kulturhuset Spira. Sveriges tionde största stad har förstås också en egen mediekoncern. Eller hade – tills i fjol, då den togs över av Bonniers efter att ha ägts av samma familj sedan boktryckare Herman Hall gav ut första Jönköpings-Posten, 1865.

En ännu mer anrik bransch har »tvillingstaden« österut bidragit med. 1689 startades där det gevärsfaktori som 1959 började tillverka de motorsågar med vilka koncernen i dag är världsledande. Fortfarande har man sitt huvudkontor här och frågan är väl vad Huskvarna egentligen hade varit utan Husqvarna? Hemmaarenan för hela traktens stolthet HV71 går hur som helst sedan i fjol under benämningen Husqvarna Garden, efter imponerande 45 års partnerskap med det framgångsrika företaget.

1. Rudenstams Gårdsbutik & Kafé

RUDU 50, HUSKVARNA

I Äppledalen strax norr om Huskvarna ligger sedan 1940-talet äppelodlingar med makalös Vätterutsikt. Förutom högklassig servering erbjuds här direktköp av allt från bigarråer, äpplen, jordgubbar och säsongens juicer till närproducerat kött, fisk och ost. Allt i samarbete med 70 lokala leverantörer.

2. Husqvarna museum

HAKARPSVÄGEN 1, HUSKVARNA 7

Nostalgiskt prylmecka inrymt i en äldre del av Husqvarna vapenfabrik. Under andra världskriget arbetade 4 000 personer i fabriken, som genom åren tillverkat såväl symaskiner och gräsklippare som gevär, cyklar och motorcyklar. I dag ett multinationellt företag, världsbäst på bland annat kaputrustning.

Kartguide över Jönköping. Illustration: Lotte Kölare.

3. Rosenlunds Herrgård & Rosarium

HUSKVARNAVÄGEN 11

Njut av ett prunkande parkområde och 600 sorters rosor. Herrgårdsbyggnaden i gustaviansk stil uppfördes 1788 av Gustaf Mauritz Posse, jurist vid Göta hovrätt. Flera rum är i dag återställda till originalskick. Rosariet intill, anlagt 1978, erbjuder en unik och väldoftande oas, ett stenkast från Vätterstranden.

4. A6/Asecs

KOMPANIGATAN 36

Där Smålands artilleriregemente A6 låg 1895–1985 byggdes 1987 köpcentrumet A6 Center, vars logotyp nyligen gjordes om till att stavas Asecs. Ett omtyckt shoppingresmål även för »utsocknes«, i nyrenoverad amerikansk mall-inspirerad miljö och med Ikea som granne. I de bevarade kasernerna intill finns i dag kontor.

5. Jönköpings läns museum

DAG HAMMARSKJÖLDS PLATS 2

Den karakteristiska tillbyggnaden av Carl Nyrén (som också ritat järnvägsstationen) invigdes 1992, vägg i vägg med arkivverksamheten i stram funkisdesign av Gustav Lettström, från 1956. Den publika delen inkluderar bland annat en permanent utställning om konstnären John Bauer och en sagogarderob för de minsta.

6. Kulturhuset Spira

KULTURGATAN 3

Det vitorange landmärket vid Munksjön, designat Gert Wingårdh, invigdes 2011 och inkluderar 6 000 kvadratmeter glas och öländsk kalksten att gå på. I den magnifika foajén hänger lampor av Ingegerd Råman. Härifrån levereras dans, musikal, teater och konserter i hela länet. Region, kommun och privata finansiärer gjorde bygget möjligt.

Kartguide över Jönköping. Illustration: Lotte Kölare.

7. Munksjökajen

MUNKSJÖGATAN

1862 grundades Munksjö pappersbruk av bland andra Aftonbladets Lars Johan Hierta. Söderut från de gamla röda tegelbyggnaderna byggs nu en helt ny stadsdel i Munksjöstaden, med en vacker kaj som för första gången gör det möjligt att följa hela halvmilspromenaden runt Munksjön, utan att lämna vattnet.

8. Elite Stora hotellet

HOTELLPLAN 3

Läget mellan Stockholm, Malmö och Göteborg gör Jönköping till en logistisk knutpunkt och ett starkt alternativ för fysiska möten. Elmia Kongress & Konserthus huserar årligen några av Sveriges största mässor och hotellnäringen är normalt sett blomstrande. Ett av de mer anrika är Stora hotellet med sin pampiga spegelsal, invigt 1860.

9. Tändsticksmuseet

TÄNDSTICKSGRÄND 27

1844 startade bröderna Lundström tändstickstillverkning. Under dess storhetstid sysselsatte tändsticksfabriken 2 000 personer, en tredjedel av stadens befolkning. På det unika museet, i samma byggnad som fabriken, berättas i dag hur världens första säkerhetständsticka utvecklades på platsen.

 

Ur Företagshistoria 2021:3

Text: Anders Landén

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *