Systembolagets historiska hemsida

Det är mer än 65 år sedan Systembolaget grundades. Hur Systembolagets verksamhet sett ut genom åren berättas på systembolagethistoria.se, en ny historie­sajt som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram på uppdrag av Systembolaget.

1955 tar alkoholpolitiken i Sverige ett nytt steg. Den orättvisa motboken avskaffas och istället startar det rikstäckande Systembolaget. Nu får alla över 21 år handla öl, vin och sprit. Systembolagets uppdrag idag är det samma som då. Men Systembolagets historia visar att uppdraget verkställts på olika sätt över tid, kopplat till hur samhället utvecklats.

Allt detta berättas på en ny historiesajt som just lanserats: Systembolagethistoria.se, som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram på uppdrag av Systembolaget. Innehållet utgår från Systembolagets arkiv hos CfN och nya intervjuer med gamla och nya medarbetare på bolaget.

Som del av projektet har Centrum för Näringslivshistoria även producerat ett antal filmer, som visar på Systembolagets historia ur olika synvinklar. Här är en kort översiktsfilm, som kompletteras på sajten av en längre version samt sju fördjupningsfilmer:

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *