Ungdomar som utmärkt sig

Ur Nordiska Kompaniets personaltidning Kompanirullan 1957:5 (årgång 31).

Den 6 juni har de senaste åren varit NK-ungdomarnas speciella dag med avslutning i NK-skolan och i anknytning därtill utdelning av stipendier till NK-ister, som kommit något längre på livets bana. Programmet var även i år det hävdvunna – med tal av direktör Sachs och blomstertack från eleverna till samtliga lärare.

Tre ting att minnas ur direktör Sachs tal

1) Den utbildning Ni ett har gett Er en god plattform att bygga vidare på. Ni är inte fullfjädrade i det yrke Ni valt därför att skol­tiden tagit slut. Släpp inte taget utan fortsätt med det eller de om­råden, som Ni tror Er få särskild nytta av i framtiden. Skolans lärare liksom personalfunktionens chefer står gärna till tjänst med att ge Er råd och tips om vad Ni kan studera och hur Ni skall bedriva studierna. Kom ihåg: Ni befinner Er i den avundsvärda ålder, där det går lätt att lära sig nya saker. Snart nog är Ni uppe i den ålder, då Ni börjar att bilda familj och även av andra skäl får mindre tid över till förkovran inom yrket.

2) Ni har all anledning att vara stolta över Ert yrke. Visst kan försäljarens arbete ibland vara påfrestande men vilket yrke har inte sina avigsidor. Men vad kan ge större tillfredsställelse än att arbeta i ständig kontakt med människor, att hjälpa sina medmänniskor till­rätta med deras problem. Det är ett levande arbetsfält, ständigt för­änderligt, ständigt rörligt, som ställer stora krav på smidighet och takt men som också kan ge mycket utöver den penningmässiga inkom­sten. Att investera i naturlig vänlighet och gott humör är en lönsam placering.

3) Se på Er själva – andra gör det! Visst är det ibland besvärligt att vara ung – man är osäker på sig själv. Den enklaste utvägen är ofta att förkläda sig i en utstyrsel som man tror bevarar anonymi­teten. Man blir en ”tuff kille” eller ”salt böna”, snackar slang, uppför sig drulligare än man själv egentligen tycker om o. s. v. Ar det inte så, att den är mycket mera ”tuff”, som har mod att vara sig själv, än den som faller in i en viss schablon?

10 738 kr. utdelades till 9 stipendiater

men två var inte närvarande den stora dagen och finns därför inte med på bilden nedan, nämligen Nils Strömberg, Ateljérna (som fick 1 000 kr.) och Stig Lundin, Garaget (som fick 988 kr. för en kor­respondenskurs för bilverkmästare vid NKI-skolan). De flesta stipen­diaterna reser till England, C.-E. Ekehult, Sped.-avd. (sittande längst t. h.) reser ända till New York (1 500 kr.). De övriga lyckliga är fr. v. Ture Ericsson, C-sekt. kont. 1 500 kr.), Gunnar Pettersson, NK Inredning (1 000 kr.), Alice Hafn, Exportavd. (750 kr.), Gösta Martin, Leksaker (1 000 kr.) , Gunnar Klevebro, Belysningen (1 500 kr.). Stående längst t. h. C. J. Nyberg, Junioravd. (1 500 kr.).

Premium i avgångsklassen

utdelades till åtta av eleverna. Stående längst t. v. primus Lars Erik Hellberg, bredvid honom Curt Engdahl. Sittande fr. v. Kenneth Sjöberg, Göran Rindenmark, Fredrik Ljungberg, Berit Ljungsson, Per-Olof Fransson, Aina Blomqvist.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *