Årets affärsbragd 2020: Cellink och Erik Gatenholm

SvD Årets affärsbragd 2020 delas ut till företaget Cellink som gör det möjligt att använda 3D-printrar för att tillverka mänskliga vävnader och organ. Mottagare är vd och grundaren Erik Gatenholm.

Erik Gatenholm startade företaget 2015 och tog över patent för ett material – enkelt uttryckt ett biobläck – som hans far utvecklat för att få mänskliga celler att växa och utvecklas. Något som för många kan förefalla som science fiction har industrialiserats och Cellink ligger i framkant på utvecklingen. Biobläcket används i nära 1000 laboratorier runt om i världen. Under rådande coronapandemi utvecklar man system för att testa för Covid-19.

Centrum för Näringslivshistorias vd Alexander Husebye ingår i juryn för SvD:s Affärsbragd. Han kommenterar:

Ibland möter man entreprenörskap som går utanför det mesta. Med Cellink och Erik Gatenholm bevittnar vi här och nu en gärning som mycket väl kan komma skriva historien på många plan. Det är inte utan att man tänker på andra svenska medicinska framgångar som Astra Losec och Pacemakern. Det ska bli spännande att följa Cellinks utveckling, Erik Gatenholm har visat att han har de rätta förutsättningarna för att leda ett innovativt företag i stark konkurrens med andra aktörer.

Priset delades ut av Prins Daniel i samarbete med Ung Företagsamhet den 19 maj 2020. Se intervjun med vinnaren Erik Gatenholm här nedan:

Skärmdump: SvDs nyhetschef på SvD Näringsliv Louise Andrén Meiton gör en intervju med Gatenholm efter prisutdelningen. Klicka på bilden ovan för att se intervjun.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *