Ett mystiskt brev från en framtida kung

I ett tidigare nummer av Företagshistoria (nr 4, 2022) skrev vi om 200-åringen Norstedts förlag och prins Wilhelm, som givit ut ett antal böcker på förlaget. I artikeln nämndes en samling med brev till prins Wilhelm, som finns bevarad i Norstedts Förlagsgrupps arkiv.

Vid genomgång av materialet hittades ett betydligt äldre brev som inte var till prins Wilhelm, utan till en arméofficer vid namn Castelnau. Avsändaren var ingen mindre än Sveriges framtida kung, Jean Bernadotte (Karl XIV Johan), som då var general. Brevet är skrivet på franska och daterat den 18 september 1797 – i sluttampen av den franska revolutionen och 21 år innan han blev kung i Sverige. Översättningen lyder:

Käre Castelnau,

Jag överlämnade personligen ert ärende till krigsministern i går. Jag rekommenderade det med eftertryck, och han lovade mig att ni skulle erhålla det ni begär; var alltså lugn och ställ ert hopp till rättvisan. Om han, mot förmodan, skulle tappa det ur sikte efter min snara avfärd från Paris, ska jag påminna honom, men enligt hans löfte behöver ni inte känna oro.

Jag sänder er mina vänskapliga hälsningar; meddela mina föräldrar och min kära Marianne, som jag sänder varma hälsningar.

Text: Mikaela Nordin. Foto: Alexander Ruas.

Ur Företagshistoria 2023:2

Text: Mikaela Nordin

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *