Företagsamma Stockholm: Regeringsgatan 19, Spotify

När Martin Lorentzon och Daniel Ek startade sitt företag var tanken egentligen inte att förändra musikbranschen. De hade skapat en plattform för annonsering men saknade en källa för att driva trafik dit. Eftersom framför allt Daniel redan hade ett stort musikintresse föll valet på musik, och resultatet blev Spotify. Följ med till Spotifys huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm!

 

Spotify, som grundades 2006 finns idag i 58 länder och har över 50 miljoner betalande abonnenter. Martin Lorentzon var tidigare styrelseordförande för musiktjänsten som idag värderas till närmast overkligt höga summor. Han och Daniel Ek är dock ganska avslappnade med den tanken, och säger sig inte alls vara förvånade över utvecklingen för streamad musik i allmänhet och Spotify i synnerhet.

Skriven, inspelad och klippt av Rita Feldman. Inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.

Det här är en del av en serie – lyssna på fler poddar här >>

Team Spotify inför lanseringen av den första klienten.

Regeringsgatan 19, Spotify

Regeringsgatan är en av Stockholms äldre gator, men på den hittar vi ett hypermodernt företag – Spotify, som grundades av Martin Lorentzon och Daniel Ek och finns idag i över 60 länder. Men huvudkontoret ligger sedan 2018 här på Regeringsgatan 19 i Stockholm.

Själva företaget grundades inte här, utan i Stockholmsförorten Rågsved där en av grundarna, Daniel Ek, växte upp och bodde mellan åren 1993 och 2006. Sitt första företag grundade han redan som 14-åring.

År 2006, när Daniel Ek var 23 år gammal, drev han nätannonsbolaget Advertigo. Tillsammans med den då 37-årige Martin Lorentzon bestämde de sig för att starta ett gemensamt företag. Under vintern 2006 arbetade de på det nya gemensamma företaget i Daniel Eks lägenhet på Stövargatan i Rågsved.

Företagsnamnet kom till vid en brainstorming en kväll i mars 2006. Att valet föll på streamad musik var mest en slump. Det låg rätt i tiden. Piratdelning hade blivit stort och det fanns plats för en aktör som genom samarbete med skivbolagen kunde föra tillbaka lyssnarna till laglig konsumtion. Att framförallt Daniel hade ett stort musikintresse gjorde valet enklare.

En utav de viktigaste nycklarna till framgången har varit att få skivbolagsjättarna med sig. När Spotify lanserades i oktober 2008 hade de lyckats få till rättighetsavtal med flera av världens största skivbolag och hade tillgång till kataloger med flera miljoner låtar. Spotifys första kontor låg på Riddargatan 20 på Östermalm. Där byggdes Spotifys plattform av ett gäng handplockade ingenjörer från KTH.

Inom kort hade Spotify vuxit så mycket att kontoret på Riddargatan inte längre räckte till. Sedan dess har Spotify skaffat sig betydligt större lokaler och även skaffat kontor i flera andra städer och länder.

Under 2018 flyttade Spotify till sitt nuvarande huvudkontor här på Regeringsgatan 19 i Stockholm.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *