Företagsamma Stockholm: Ringvägen/Götgatan, Varuautomat

Affärstidslagen begränsade fram till 1972 butikernas öppettider. För att kunna erbjuda matvaror vid mer obekväma tider erbjöd många butiker från 1920-talet och framåt varuautomater där man från gatan kunde förse sig med allt från frukt och specerier till strumpbyxor. Följ med till Skanstull där världens största varuautomat en gång låg vid korsningen Ringvägen/Götgatan.

 

Denna automatanläggning kom år 1960 och blev ett ekonomiskt lyckokast för ICA-handlaren Bror Andersson. Med sina 1500 luckor blev den även världens och Sveriges största varuautomat. Bakom dessa luckor fick Andersson personal springa dygnet runt för att stockholmarna skulle få sin automatiska mat. Så modernt var Sverige där varuautomaterna var öppna på helgerna och kvällarna och ersatte matbutikerna som höll stängt enligt affärstidslagens riktlinjer.

Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.

Det här är en del av en serie – lyssna på fler poddar här >>

Foto: Olle Karud, bild ur ICAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Korsningen Ringvägen/Götgatan, Varuautomat

Vi står vid Skanstull vid korsningen Götgatan/Ringvägen i Stockholm. Och under 1960-talet stod här världens största utomhusvaruautomat, vid tunnelbaneuppgången vid dagens Ringen-byggnad.

Det här med mat i automat har funnits i Sverige redan sedan 1890-talet och från 1920-talet var de ett stående inslag i de flesta mataffärer. I automaten kunde man köpa det mesta – dygnet runt.

Grunden till varuautomaternas framgång under första delen av 1900-talet berodde till stor del på Affärstidslagen som kontrollerade hur länge butiker fick hålla öppet. Och affärstidslagen var väldigt strikt på den här tiden. Man hade butiken öppen till lördag vid lunchtid och sen var det stängt på söndag. Vardagskvällar var inte heller att tänka på – totalt förbjudet att ha öppet. Och lösningen var att man i stället hade varuautomater. Utanför alla större livsmedelsbutiker kunde man köpa varor som ägg, bröd, mjölk, smör och konservburkar. I de större städerna fanns det hela väggar med varuautomater där man i princip kunde köpa allt i matväg.

Sveriges och även världens största varuautomat hittades hos ICA-handlaren Bror Andersson just här på korsningen Götgatan/Ringvägen vid Skanstull i Stockholm. Den var en 30 meter lång anläggning och bestod av hela 1 500 luckor och hade ett sortiment värdigt en hel butik. Största försäljningen utgjordes av färskvaror som såldes från 492 kylfack. Under en helg såldes exempelvis 800–900 liter mjölk. Kotletter och biffar var typiska söndagsvaror. Påfyllning och eventuell bortplockning krävde en heltidstjänst. Det fanns också en anställd som växlade pengar åt kunderna.

Denna automatanläggning kom just 1960 och blev ett ekonomiskt lyckokast för Bror Andersson som även samlade på pressklipp som strömmade in från både USA och Japan om hans sensationella varuautomat.

Varuautomaternas storhetstid försvann när snabbköpen kom. Och när Affärstidslagen upphävdes 1972 kunde butiker ha öppet hur länge de ville och behovet av dygnet-runt-öppna varuautomater minskade. Samtidigt ökade även priset på till exempel cigaretter till över 10 öre vilket ledde till att man skulle behöva byta ut maskinernas växelsystem. Varuautomatens storhetstid var förbi men genom Marabous dotterbolag automatförsäljning – idag Selecta – finns det idag varuautomater för smått och gott på de flesta tågstationer runt om i landet.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *