Betaltjänsten Klarna

Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson startade Klarna tillsammans 2005. På åtta år har de förvandlat sin idé, om betalning via faktura vid näthandel, till ett multinationellt företag.

Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson träffades när de studerade på Handelshögskolan i Stockholm. De hade alla upplevt problem när de handlat varor på internet. Framför allt kändes det väldigt osäkert och svårt.

Trygg e-handel

För att kunna erbjuda en lösning på problemet utvecklade de en affärsidé som gick ut på att alla som handlade på internet, oavsett om man sålde eller köpte, känna sig säkra. Företaget, som de kallade Kreditor, skulle ta hela risken för köpet. De skulle ta ansvar för allt som hade med betalningen att göra när vid köp av varor över internet. Fördelen med detta var att Kreditor betalade e-handlaren redan vid beställningen så att denne inte behövde vara orolig för att kunden inte skulle betala sina varor. Kunden å sin sida fick 30 dagar på sig att betala och hann få sin vara innan den betalades. Idén stötte på motstånd.

Arbetade i motvind

När de presenterade affärsidén på en entreprenörstävling arrangerad av Handelshögskolan var det ingen som trodde på företaget. Juryn ansåg att det var kortbetalning som var framtiden och att fakturabetalningar snart skulle vara utdött. Idén slutande bland de sista i tävlingen.

Snabb tillväxt

Men Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson gav inte upp. De fortsatte att utveckla sin idé och 2005 startade de sitt företag. Därefter gick utvecklingen i rekordfart. 2007 hade företaget 30 anställda och 1000 butiker på kundlistan.

Namnbyte och utlandsexpansion

Vid samma tid blev även investeringsfirman Investment AB Öresund, med den kände affärsmannen Sven Hagströmer, delägare. 2009 bestämde fattade företaget beslut om att expandera utanför Sverige. Men dessförinnan ville man byta namn på företaget till något som var mer internationellt gångbart. Resultatet blev Klarna. Idag är Klarna ett av de snabbast växande företagen i Sverige. De finns i sju länder, har över 800 anställda och mer än 10 miljoner kunder.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *