Ericsson är idag Sveriges största företag, och ett av världens främsta telekombolag. Men det började i liten skala. I en 13 kvadratmeter stor lokal på Drottninggatan i Stockholm. Telefonen var då, 1876, en nymodighet. Och Lars Magnus Ericsson hade tillsammans med kompanjonen Carl Johan Andersson öppnat en mekanisk verkstad. Där började man så småningom att laga telefoner och sedan tillverka en egen variant.
Efter många experiment, där både Lars Magnus och Hilda deltog, kunde man 1881 presentera en mikrotelefonapparat. En apparat man får patent på. Samma år levererade företaget sitt första centralväxelbord för 50 linjer.
Marknaden för telefoner växte explosionsartat. År 1885 fanns fler abonnenter i Stockholm än i någon annan stad i världen.
Hilda Ericsson var den av makarna som höll ordning i företaget. Medan maken var ute och reste styrde hon verksamheten på hemmaplan. Hon skötte kundkontakterna och förhandlade med underleverantörer. Hon var också Lars Magnus bollblank när det gällde företagets utveckling.
Makarna Ericsson var ett ständigt förälskat radarpar inom svensk industrihistoria. Lars Magnus utvecklade telefonen, Hilda utvecklade företaget.
Dela med dig av dina tankar